Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tradicionalno mjesto za inauguraciju Jakova Milatovića mijenja se nakon više od 20 godina

Preuzmite sliku

Inauguracija novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića održat će se u subotu, u Podgorici, a crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić kazao je kako nema najava da bi moglo doći do problema ili da bi nepredviđene okolnosti mogle ugroziti inauguraciju.

“Crna Gora nema nikakav problem s organizacijom bilo kakvog događaja kada je u pitanju ono što je službeni državni protokol. Ne vidimo bilo koju grupu ili pojedinca koji bi mogao ugroziti državni protokol koji se mora provesti. Vrijeme u kojem su pojedine grupe iz najgorih pobuda pravile određene probleme je za nama”, kazao je Adžić.

Milatović je nakon drugog sastanka s odlazećim šefom crnogorske države Milom Đukanovićem kazao da će njegovoj inauguraciji u subotu u Skupštini Crne Gore u Podgorici prisustvovati svi čelnici zapadnog Balkana.

Crnogorski MUP još nije dobio službenu potvrdu o dolasku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, prenosi Beta.

Vučić je danas otkazao sve aktivnosti jer smatra da je sigurnosna sitacija na sjeveru Kosova složena ali će nazočiti narodnom skupu u Pančevu.

Mediji u Podgorici objavili su da će Milatovićevoj inauguraciji prisustvovati i  hrvatski predsjednik Zoran Milanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani, te da se još čeka potvrda prisustva srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića te Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za zapadni Balkan Gabriel Escobar i Stuart Peach također su potvrdili ranije dolazak na inauguraciju u Podgoricu. 

Milatović će 20. maja u crnogorskom parlamentu položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore.

To će biti prvi puta od 1998. godine da inauguracija predsjednika ne bude održana na Cetinju, gdje se tradicionalno polaže zakletva pred poslanicima, predstavnicima diplomatskog kora i gostima.

Milatović je, kao kandidat njegova Pokreta “Evropa sad”, u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, pobijedio aktualnog šefa države Mila Đukanovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje