Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tlo se ne smiruje: Rupa kod Petrinje sve je šira, teren će snimati i dronovima

Preuzmite sliku

Ne smiruje se tlo na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela. Nakon snažnog zemljotresa na petrinjskom su se području počele pojavljivati rupe u zemlji, a jedna od njih se neprestano širi. 

Nakon zemljotresa u nekim selima u Banovini otvorile su se rupe u zemlji. Obilaze ih stručnjaci.

– Promjene su na gore. Jedna od rupa i dalje je aktivna, dodatno se povećala za 40 do 50 posto. Neprestano se čuje kako dijelovi zemlje padaju u vodu. Obišli su ovaj teren i stručnjaci s Geološkog fakulteta i kažu da će teren snimati i dronovima iz zraka i tek tada će znati točan broj rupa. Za sada ih ima najmanje tridesetak – javila je reporterka Nove TV.

Jedna od njih dugačka je petnaestak metara, dubina se za sada ne može izmjeriti jer je opasno ići i mjeriti.

– Hoće li još rasti, hoće li ih biti još – niko ne može reći. Problem su podzemne vode jer njihovim porastom situacija bi se mogla pogoršati, a kišna razdoblja tek su pred nama u idućim mjesecima. Neki su i upravo zbog rupa u blizini kuća dobili crvenu naljepnicu. Za sada ih je nemoguće sanirati sve dok tlo ne miruje i stručnjaci upozoravaju da mogu biti izuzetno opasne – dodala je.

Prema riječima mještana u selu je trenutno oko 15 rupa. Mešanović se nalazio pored jedne rupe u tlu koja je široka barem 20 metara i duboka oko pet metara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,