Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Titova vila u Srbiji se prodaje: Za imanje se traži 800.000 eura

Preuzmite sliku

Sagrađena je 1903. godine, a od 1946. postala je narodno dobro. Korišćena je za opštinske potrebe.

Dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsjednik Jugoslavije boravio u njoj samo jedanput.

Lokalna samouprava koristila je vilu i za smještaj poznatih kulturnih stvaralaca. Tako su kroz nju prošli nogi kao što su Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović… i upravo ovdje nastajala su neka od najvećih djela srpske književnosti kao što su “Deobe” i “Koreni”, a koje je napisao Dobrica Ćosić.

Konenova vila drugačija je od svih ostalih na Paliću, uzdiže se na placu površine 4.233 kvadrata, skrivena je među borovima parka…

 • Površine je 234 kvadrata, građena je od čvrstog materijala u secesijskom stilu, projektovana od strane Rajhl Ferenca, ali je podlegla zubu vremena i neophodna joj je adaptacija. Prodavac traži 800.000 eura.

  Prema odluci iz 2018. godine, poslije više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću trebalo je da da bude vraćena nasljednicima Vilima Konena.

  Bogati njemački industrijalac jevrejskog porijekla Vilim Konen posjedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu i dve vile na Paliću. Upravo najpoznatiju nepokretnost sagradio je 1900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi, koji je vilu nasljedio.

  – Preko ljeta su bogatiji boravili u ljetnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu – pričao je svojevremeno Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918-1941.

  Titova imovina, inače, i danas je veoma cijenjena, što zbog vrijednosti same imovine, što zbog popularnosti ovog imena u zemlji i svijetu. Zlatni ručni sat prodat je prije nekoliko godina po cijeni od 7.600 eura. Brilijantni prsten za koji je dat i popularni džip “grand cherokee”, samo su neke od Titovih ličnih stvari koje su u proteklom periodu našle kupca, i to u velikoj konkurenciji, piše Blic.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,