Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tinejdžeri iz Srbije prvi u Evropi po vremenu provedenom na internetu

Preuzmite sliku

Srbija je prva zemlja u Evropi po prosječnom vremenu provedenom na internetu i to mlađih od 18 godina, rekla je sociolog i stručnjak za digitalni marketing Jelena Radović.

“Mnogi to povezuju sa vršnjačkim nasiljem, dječijom depresijom i asocijalnim ponašanjem mladih”, rekla je ona, te podsjetila da na društvenim mrežama postoji ograničenje, i da dijete mlađe od 13 godina ne bi trebalo da ima društvene mreže.

Ona je ukazala na potpuno “sivu zonu” sa informacijama za djecu do 13 godina, koliko ih je internetu, koliko njih igra igre, koliko ih je na društvenim mrežama i koliko vremena provode, dodajući da su cifre i veće od dostupnih statističkih podataka.

Radovićeva je rekla da roditelji ne razumiju toliko dobro tehnologiju kao njihova djeca, koja, opet, ne mogu da dovoljno prepoznaju nijanse lijepog i ružnog, nasilja na internetu.

“Djeca samo upijaju kao sunđeri i ne mogu da shvate čega moraju da se čuvaju na internetu”, istakla je Radovićeva za TV Pink, te dodala da roditelji i institucije moraju da nauče kako da zaštite djecu, koja se žale da ih niko ne razumije.

Ona je kao pozitivan primjer navela je da su se u Njemačkoj pravile grupe youtubera i influensera koji se bave samo kvalitetnim sadržajem.

Radovićeva je naglasila da se ne može razdvajati online i offline život, jer se ta linija između stvarnosit i nterneta izgubila.

“Imamo život online i offline, a mladima pa i starijoj generaciji je podjednako bitan. Treba da komuniciramo i da učimo djecu, ali i odrasle na svim mogućim nivoima jer je to sadašnjost, stvarnost, to nije neka daleka budućnost. Ko zna dokle će nas ta tehnologija odvesti”, kaže Radovićeva

Ona je naglasila da treba konstantno raditi na nivou države, institucija, porodice, školstva i obrazovanja, ali i na roditeljima, djeci i influenserima, i na online sadržaju i ograničavanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,