Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Thompson i pravomoćno oslobođen zbog uzvika “Za dom spremni”

Preuzmite sliku

Prekršajni sud u Karlovcu pravomoćno je oslobodio pjevača Marka Perkovića Thompsona za remećenje javnog reda i mira kada je tokom izvođenja pjesme “Bojna Čavoglave” na proslavi godišnjice “Oluje” prošle godine u Slunju uzviknuo uzvika “Za dom spremni”.

Policija se nije žalila na presudu Prekršajnog suda u Slunju u kojoj se navodi kako pjevač nije poticao mržnju na temelju nacionalne i vjerske pripadnosti, javljaju hrvatski mediji.

”Iz detaljnog obrazloženja presude vidljivo je da su u toku prekršajnog postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a sud je, između ostalog, utvrdio kako je pjesma ‘Bojna Čavoglave’ njegovo autorsko djelo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim stanicama u izvornom obliku te da pregledom snimka koncerta nije utvrđeno da je izvođenja navedene pjesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste. Iz obrazloženja je također vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pjesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je izvođenje navedene pjesme bilo popraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i šire”, navela je karlovačka Policijska uprava, prenosi Index.hr.

Thompsonov advokat Davorin Karačić je nakon objave prvostepene oslobađajuće presude novinarima izjavio kako je ona rezultat dokaznog prekršajnog postupka tokom kojeg je odbrana dokazala da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

To su, naglasio je, stihovi u kontekstu veličanja Domovinskog rata, tim prije što okrivljenik nije spomenuo ni NDH ni ustaše, niti je za te kritične zgode bilo neprimjerene simbolike, ni veličanja NDH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje