Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Thaci: Pooštriti ćemo mjere ako Srbija nastavi agresivnu politiku prema Kosovu

Preuzmite sliku

Priština će pooštriti mjere ako Srbija nastavi voditi agresivnu politiku protiv Kosova, poručio je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci nakon sastanka sa šeficom eurodioplomacije Federicom Mogherini u Berlinu, ocijenivši da su carinske pristojbe, čije ukidanje traži Beograd kao uvjet za nastavak dijaloga, “legalno pravo”.

Sastanku Thaci-Mogherini nazočio je i kosovski ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli, ali ne i premijer Ramush Haradinaj, koji je ranije više puta kritizirao Mogerini zbog njezinih stajališta, prenosi Hina.

Thaci je, kako se navodi, naglasio kako Kosovo “ima potporu cijelog svijeta” za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji bi, nakon sporazuma koji su postigli Atena i Skoplje o imenu Makedonije, bio dodatni doprinos miru i stabilnosti regije

-Za nas, naše susjede i samu EU, sporazum između Kosova i Srbije od vitalnog je značaja za zajednički napredak. Poslije sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum bi donio još više mira i stabilnosti regiji i Europi- dodao je.

Thaci je naglasio da Priština ima potporu Washintona, EU i cijelog svijeta “u postizanju miroljubivog, konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom”.

-Spremni smo nastaviti dijalog u Bruxellesu – poručio je Thaci i ponovio da je zatražio viznu liberalizaciju za građane Kosova jer su za to ispunjeni svi uvjeti.

-Ispunili smo kriterije, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Macron imati dobre vijesti o vizama, a ako se to ne dogodi – to će biti razočaranje – ocijenio je Thaci u Berlinu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,