Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sveštenik u Hrvatskoj proklinjao policajca: Bože, kazni ga na moj zahtjev

Preuzmite sliku

Sveštenik iz Splita Josip Delaš, uprkos preporukama, pozvao vjernike na misu, a onda proklinjao policiju koja ga je upozorila na zabranu okupljanja

Hrvatska biskupska konferencija poslušala je smjernice Nacionalnog štaba civilne zaštite i zamolila da se mise ne održavaju u prisustvu vjernika. No, iako je ogromna većina zbog dobrobiti zajednice to i poslušala, neki su se svećenici odlučili postaviti iznad svega, piše

Jedan od njih je i Josip Delaš, svećenik sa splitske Sirobuje. Delaš ne samo da je pozvao vjernike da dođu na misu, suprotno uputstvima, nego je policijske službenike, koji su došli intervenirati zbog njegovog čina, vrijeđao i proklinjao. Nije pomogao ni Delašev razgovor s nadbiskupom Barišićem koji ga je pokušao odvratiti od njegova nauma. U crkvi je bilo pet ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

Da bi stvar bila još gora, internetom se proširio i snimak na kojem Delaš izgovara riječi nedostojne svećenika.

– Bog ako postoji, a postoji, kaznit će te. Bože, jel me čuješ? Kazni ga na moj zahtjev. Eto, bit ćeš kažnjen, kazao je Delaš gledajući prema policijskom službeniku u civilu.

– Bog je ljubav, a ne mržnja, pokušao ga je smiriti.

– Neka je, al će te opomenit. Jer psuješ po Bogu i sereš po narodu, nastavio je sa skandaloznim ispadom Delaš.

– Ti si pun mržnje, odgovorio mu je policajac.

– Nažalost, ovo šta sam ti reka, istina će bit, završio je Delaš.

Iz splitske su Nadbiskupije najavili da će razgovarati sa svećenicima da se ovakve stvari više ne bi događale. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,