Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve više kokaina iz Južne Amerike se kreće prema Evropi

Preuzmite sliku

Šef Službe za suzbijanje narkotika hrvatskog USKOK-a Dražen Rastović rekao je da se sve više kokaina iz Južne Amerike kreće prema Evropi, a da krijumčari iz zapadnoevropskih luka promet preusmjeravaju i u luke u Jadranskom moru.

Rastović je rekao da procjene iz 2019. govore da se prema Evropi transportuje od 500 do 800 tona kokaina.

 • “Glavne ulazne luke unatrag više godina su bile zapadnoevropske luke, Antwerpen, Rotterdam, Nizozemska, Belgija, ali u nekoliko posljednjih godina Evropa je prepoznala problem kokaina i sve su efikasniji. O tome i govore velike količine kokaina koje se plijene u zadnjih nekoliko godina”, rekao je Rastović za HRT.

  On je naveo da krijumčari promet usmjeravaju na druge luke, te da su s tim između ostalog suočene luke na Jadranskom moru, uključujući i hrvatske.

  Rastović je rekao da je takozvani balkanski narkokartel potpuno drugačiji od tradicionalnih kartela i zločinačkih međunarodnih organizacija piramidalnog ustrojstva.

  Prema njegovim riječima, na ovim prostorima djeluje veliki broj nezavisnih ćelija koje međusobno sarađuju.

  “Sastavljeni su od pojedinaca od jugoistočne Evrope, to su pretežno državljani Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Oni međusobno dobro sarađuju. Udruživanje zavisi od toga koliko novca imaju da zaključe određeni posao, način krijumčarenja, znači, sve je to jako različito, za razliku od tih piramidalnih organizacija”, rekao je Rastović.

  On je objasnio da u lukama u Hrvatskoj kroz procjenu rizika radnici carine određuju određeni broj kontejnera koji nakon spuštanja s broda automatski ide na rendgen, a ako postoje određene sumnje, na pregled idu i drugi kontejneri.

  “Očekujem popunjavanje u ljudstvu i bolju tehniku da se što veći broj kontejnera pregledava”, dodao je Rastović.

  Rastović je rekao i kako su primijetili da su cijene na ilegalnom narko tržištu u pandemiji porasle, što se prvenstveno odnosi na marihuanu i kokain.

  On je naveo, vezano za veliku zapljenu droge u Pločama, rekao da je kriminalističko istraživanje u toku i izrazio nadu da će biti prikupljeno dovoljno dokaza protiv organizatora krijumčarenja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,