Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svaka treća Srpkinja se upušta u seks već na prvom sastanku

NightClub Corbis460
Preuzmite sliku

Srpkinje seksualno najaktivnije Evropljanke

NightClub Corbis460Sa 2,4 seksualna odnosa tokom sedmice, žene u Srbiji su iznad evropskog prosjeka. Trećina njih upražnjava seks i kada nisu zaljubljene u partnera, a malo znaju o kontracepciji.

Ostale dame iz Evrope u prosjeku vode ljubav 2,3 puta u toku jedne sedmice. Međutim, ženama iz Srbije zajedničko je slabo poznavanje metoda kontracepcije, što za rezultat ima visoku stopu namjernih prekida trudnoće.

Ove rezultate predstavila je multionacionalna farmaceutska kompanija “Rihter Gedeon“, na osnovu istraživanja u kome je učestvovalo 6.600 žena, starosti od 15 do 49 godina iz 14 zemalja, uključujući i Srbiju.

“U Srbiji se 26 odsto žena odlučuje za rizične kontraceptivne metode – prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, ali rezultati pokazuju da nisu edukovane o kontracepciji, a dokaz je procenat abortusa“, rekao je dr Zoran Stanković za “Informer”.

Gotovo polovina ispitanica više puta se odlučila za prekid trudnoće, a 19 odsto njih imalo je jedan abortus. Prema rezultatima ove studije, žene u Srbiji najčešće prekidaju trudnoću u 31. godini ili kada već imaju jedno dijete.

Zbog ovakvih rezultata, dr Stanković ističe da je na početku veze, dok se partneri ne poznaju dovoljno, najbolje koristiti kondom i pilule, a kasnije spiralu. Prema ovoj studiji, žene u Srbiji imaju dosta seksualnih partnera, a čak trećina ispitanica se upušta u odnose bez ljubavi, na prvom sastanku. (Avaz.ba)


Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: