Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sutra četvrti Split Prajd, obezbeđuje ga 600 policajaca

Preuzmite sliku

Četvrta Parada ponosa na ulicama Splita biće održana sutra, počinje u podne uz veliku podršku organizatorima u zajedničkoj borbi za ravnopravnost, dostojanstvo i prava LGBT osoba i jako policijsko obezbeđenje.

Među 600 policijaca neće biti samo oni iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, nego i iz okolnih policijskih uprava, a prvi put će se koristiti i jedno od dva MUP-ova kombi vozila opremljena s modernom video-opremom i opremom za telekomunikacije, koje je danas stiglo na splitsku rivu, potvrđeno je u policiji.

Do završetka Split Prajda iz tog specijalnog, vrlo sofisticiranog vozila snimaće se okupljanje i to pre početka, za vrijeme trajanja manifestacije i nakon nje.

Na krovu vozila je kamera, a u unutrašnjosti je pravi Operativno-komunikacijski centar s nekoliko ekrana i otvorenom vezom s policajcima na terenu.

Pomoću savremnenih uređaja se u vrlo kratkom vremenu može reagovati na bilo koji ispad ili narušavanje javnog reda i mira, prenosi agencija Hina.

Danas uoči Prajda policija, gradonačelnik Splita, ali i druge institucije upozoravali su javnost na toleranciju i uvažavanje, pogotovo kada se zna da je poslednje tri godine za vreme održavanja manifestacije prijavljeno 27 osoba zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije, kao i sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti.

Najviše prijavljenih, njih 25, je bilo u prvoj godini (2011) održavanja Parade ponosa.

Sedmicu nakon splitskog, biće održan i 13. po redu Zagreb Prajd na koji organizatori pozivaju sve koji “žele da budu na pravoj strani istorije i preuzmu odgovornost ne samo za sebe, nego i za buduće generacije”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,