Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

‘Superman’ iz Užica diplomirao u 74. godini

Preuzmite sliku

On ima plašt baš kao pravi Superman, za njega ne postoji nemoguće i nesavladivo.

Od Užica do Londona pješačio je 62 dana, a u Ginisovoj knjizi rekorda upisano je da je dionicu od 100 metara, sa teretom od 45 kilograma, pretrčao za samo 25.19 sekundi.

Zaputio se pješke i u Moskvu da pozdravi Putina, ali mu je korona virus pomrsio račune. Najnoviji podvig ovog neobičnog Užičanina je to što je u 74. godini diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Novom Sadu.

Sa 69. godina postao je i zvanično najstariji bruoš u Srbiji, a prije nekoliko dana diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Novom Sadu. Nije mu bilo teško da uči, a evo kako su prošli studentski dani.

„Kao da je prošlo jednom danu, a zamislite koliko puta sam morao da odem u Beograd, da presjedam do Novog Sada, učenje u autobusu, jednom drugom, ovde kući, u taksiju. Ruku na srce uspio sam, sretan sam I to je to“ priča Superman iz Užica.

Za četiri godine studiranja 34 ispita i na kraju diploma profesora fizičke kulture. U 74. godini. I mnogi su se pitali šta će mu to,da li nešto dokazuje sebi ili drugima?.

„Da ću da radim individualno sa djecom, pojedinačno, ekipno sa svim sportistima jer sam stvarno kompetentan u tom polju da pokažem ljudima šta znače pojedine vježbe, da ne kažu das am prriučen i ostalo. Imati fakultetsku diplomu i biti akademski građanin Srbije nije mala stvar“ kaže sagovornik.

50 godina vježba, nosilac je crnog pojasa u karateu, bio vicešampion Jugoslavije u bodibildingu. Kroz njegovu teretanu prošlo je 10.000 mladih sportista.

„Na ovoj mašini lijevo vježbali su Nemanja Vidić, Zoran Njeguš, Aleksandar Jovanović kad su bili tinejdžeri. Iz ove sale izašlo je 17 doktora. To su neke činjenice koje ne može niko da negira niko da pobije“ ističe Superman.

Sve ovo što radi pa i pješačenje do Londona i Moskvi, trčanje sa teretom od 100 kilograma, ne bi bilo moguće bez stroge discipline. Ima i recept za one koji žele da budu uspešni sportisti.

“Da bi jedan spotista uspio mora da upražnjava tri discipline – prvo pravilan trening, pravilan odmor i pravilna ishrana. Samo jedan od njih nedostaje ništa ne vrijedi“ kaže Superman.

Superman je čovjek koji pomjera granice ljudske izdržljivosti. Cilj mu je da dobije nacionalnu penziju, a kako se obraćao svim instituijama u Srbiji, a nije dobio odgovor, jedini način je da osvoji olimpijsku medalju. Spreman je i na to. I neće odustati jer kaže da čovjek koji prestane da mašta i da uči više nije živ.

Pogledajte prilog iz emisije “Među nama” i razgovor sa Milovanom Milutinovićem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,