Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sud odredio 30 dana pritvora za medicinske sestre koje su sudjelovale u maltretiranju starice

Preuzmite sliku

Osnovni sud u Peći odredio je pritvor od 30 dana za tri medicinske sestre, koje se sumnjiče da su fizički zlostavljale ženu u Centru za starije osobe u Peći.

Ova mjera, prema tvrdnjama tužiteljstva, određena jr bi se moglo utjecati na svjedoke, koji su dio osoblja doma zdravlja u kojem se kazneno djelo dogodilo, piše dukagjini.com.

“Okrivljenima je određena mjera pritvora u trajanju od trideset (30) dana nakon što je sudija za prethodni postupak, ocjenjujući zahtjev Osnovnog tužiteljstva u Peći za određivanje mjere pritvora okrivljenima, utvrdio da postoji sumnja da su isti počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret jer se ta sumnja temelji na podnesenim dokazima tužiteljstva te da eventualnim boravkom okrivljenika na slobodi postoji opasnost od utjecaja na svjedoke koji su dio osoblja Doma u kojem se dogodilo kazneno djelo, koje još nije utvrđeno, kao i utjecaj na iskaz oštećene, jer je ona u teškom zdravstvenom stanju”, stoji u saopćenju, prenosi Tuzlanski.ba.

Vezano | Objavljen video hapšenja medicinskih sestara koje su maltretirale staricu

Također, sud je ocijenio da okrivljene ukoliko budu pušteni na slobodu postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo.

“Također, sud je ocijenio da ostavljanjem okrivljenih na slobodi postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela ili počinjenja novog kaznenog djela, imajući u vidu način i okolnosti u kojima je kazneno djelo počinjeno”, navodi se u saopćenju.

Takođe postoji i činjenica da domaćim medijima kruži vijest da je svjedokinja koja je podijelila video s radnjama optuženika primala prijeteće poruke, za koje se u ovoj fazi sumnja da su ih slale okrivljene ili osobe koje su one angažovali”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da je sud ocjenjivao i mogućnost određivanja blaže mjere okrivljenicima “ali je utvrdio da druge mjere predviđene zakonom kao blaže mjere od mjere pritvora, ne pružaju dovoljnu sigurnost za normalno, uspješno i nesmetano odvijanje kaznenog postupka“.

U srijedu je objavljen snimak na kojem se vidi kako glavnoosumnjičena Aurona Pelaj udara staricu, 70-godišnju ženu, po licu i trbuhu.

Vidi se kako se jedna od osumnjičenih smije i ostaje ravnodušna na nasilje koje je naneseno ženi. A druga je snimala šta se događa.

U međuvremenu, Tužiteljstvo je za tri osumnjičene medicinske sestre zatražilo pritvor od 30 dana. U međuvremenu, njihovi advokati odbili su razgovarati s medijima.

Ovaj slučaj je izazvao brojne reakcije na Kosovu, ali i u Albaniji, te cijelom regionu. Čelnici institucija, opozicionih stranaka, civilnog društva oštro su reagovali i zatražili maksimalnu kaznu za djevojku koja je viđena kako nemilosrdno udara 70-godišnjakinju.

Također, objavljeno je da je maltretirana žena majka mučenika rata na Kosovu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje