Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stupa na snagu sporazum Srbije i FRONTEX-a o upravljanju granicama

Preuzmite sliku

Sporazum između EU i Srbije o upravljanju granicama stupiće na snagu 1. maja, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

Sporazum će omogućiti Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) da sprovodi zajedničke operacije u Srbiji, posebno u slučaju iznenadnih izazova upravljanja granicom.

Riječ je o sporazumu koji je potpisan u Beogradu i Skoplju novembra 2019. godine, i definiše zadatke i obaveze pripadnika FRONTEX-a u saradnji sa Graničnom policijom kada je riječ o neregularnim migracijama.

Šta stoji u Sporazumu?

Sporazum, kako se navodi, obuhvata „sve aspekte saradnje između Srbije i Agencije (FRONTEX-a) potrebne za sprovođenje akcija Agencije koje se mogu odvijati na teritoriji Srbije, pri čemu članovi tima Agencije mogu imati izvršna ovlašćenja“.

Sporazum, između ostalog, daje ovlašćenje članovima misije FRONTEX-a da primjenjuju silu, „uključujući službeno oružje, municiju i opremu“, za šta je neophodna saglasnost matične države članice i Republike Srbije.

„Članovi tima mogu koristiti oružje samo kada je to apsolutno nužno u samoodbrani da od sebe ili drugog odbiju direktni napad kojim se ugrožava njihov ili život drugog lica, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Republike Srbije“, stoji u članu 5 ovog dokumenta.

 • U Članu 7 Sporazuma navodi se da članovi tima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu uživaju imunitet od krivičnog sudstva Srbije u odnosu na djela koja “izvrše prilikom i u svrhu obavljanja službenih dužnosti tokom akcija koje se sprovode u skladu sa operativnim planom”.

  U slučaju navoda o izvršenom krivičnom djelu nekog člana tima, MUP o tome mora bez odlaganja da obavjesti izvršnog direktora FRONTEX-a i nadležni organ matične zemlje članice, a izvršni direktor FRONTEX-a potvrđuje da li je dotično djelo počinjeno prilikom obavljanja službenih dužnosti, stoji u Sporazumu.

  EU prošle godine usvojila Sporazum o saradnji

  Savjet Evropske unije je 26. maja prošle godine usvojio odluke o saradnji u upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) sa Srbijom i Crnom Gorom.

  Ovi sporazumi će omogućiti FRONTEX-u da pomogne Srbiji i Crnoj Gori u upravljanju granicama; da sprovedu zajedničke operacije i rasporede timove u regionima ovih zemalja koji graniče sa EU, ako se te zemlje usaglase.

  “Ove aktivnosti usmjerene su na rješavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, a mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici”, saopšteno je tada iz sjedišta EU.

  Šta je FRONTEX?

  Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a i zemljama pridruženima Šengenskom prostoru pri zaštiti spoljnih granica područja slobodnog kretanja unutar EU-a.

  Ova evropska agencija je proširena 2016. godine i postala je Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

  FRONTEX se smatra jednim od važnijih tijela EU u području slobode, sigurnosti i pravde. Operacije potrage i spasavanja takođe su službeno postale dio nadležnosti FRONTEX-a, svaki put kada se takve situacije dogode u kontekstu nadzora morskih granica. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,