Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti prekinuli predavanje Darija Kordića: Ti si ratni zločinac!

Preuzmite sliku

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić pričao je u utorak navečer o vjeri na skupu kojeg je pokrenuo don Damir Stojić. Grupa mladih upala je u dvoranu te su ga prekinuli povicima da je ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet, prenosi 24sata.hr.

U pozivu na predavanje u Studentskom domu ”Stjepan Radić” Stojić je napisao kako će Kordić govoriti o susretu s Bogom.

– Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome, niko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini ko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Dejtonskom sporazumu, sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Hag. Proveo sam skoro devet godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tokom svog suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na prozoru polako su nestajale – ispričao je sinoć Dario Kordić svoje svjedočanstvo u kinodvorani ”Forum” u Studentskom domu ”Stjepan Radić”.

Nakon što je Haški sud Kordića proglasio krivim, osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014., nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Sam skup započeo je s dvije pjesme, nakon čega je Kordić počeo svoj govor, tokom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tokom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz njega crpio mir i snagu.

– Prošlo je skoro 20 godina otkad sam doživio svoj drugi rođendan. To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: ”Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke.” Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao Gospodinu svoje da – svjedočio je Kordić.

Skoro pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušlo nekoliko nepoznatih studenta koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac.

Podsjećamo, Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske zajednice ”Herceg-Bosne”, a kasnije Hrvatske Republike ”Herceg-Bosne”. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,