Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Studenti iz Hrvatske mogu ići u BiH polagati ispite, u samoizlaciju ne moraju

Preuzmite sliku

Studenti ne moraju u samoizolaciju, ali potrebno je da na granici pokažu potvrdu o pisanju ispita. Uputno je da koriste isti granični prijelaz pri ulasku i izlasku iz države

Dobar dio mladih iz Dalmacije studenti su fakulteta u Bosni i Hercegovini. Štab Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije upitan je mogu li oni prelaziti granicu za potrebe pisanja ispita?

Odgovaraju kako se još uvijek primjenjuju izuzeci koji dijelu građana omogućuju neometan prelazak granice. U njih spadaju zdravstveni radnici, prekogranični radnici i osobe koje putuju zbog neodgodivih privatnih razloga – u koje spadaju i studenti.

A ovo je procedura koje se moraju pridržavati ako žele svratiti do svojih fakulteta:

– Na gore navedene osobe ne odnose se mjere obavezne samoizolacije. Obaveza studenta je da na graničnom prijelazu pokaže nadležnom policijskom službeniku dokaz o polaganju ispita. Policijski službenik će studenta upoznati s općim i posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih se treba pridržavati prilikom prelaska granice RH. Uputno je da student prilikom ulaska i izlaske iz RH koristi isti granični prijelaz – objašnjavaju iz Štaba.

Dodaju da je procedura ista i za studente koji iz susjedne države ulaze u Hrvatsku. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,