Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Struka ustala protiv nadriljekara Željka Mitrovića

Preuzmite sliku

Regionalna ljekarska komora Beograd u utorak je uputila dopis Ljekarskoj komori Srbije u kome je obavještava da mediji na nacionalnim frekvencijama promovišu nadriljekarstvo, kao i da vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vrijeđa struku na društvenim mrežama. Iako se u dopisu ne navodi ime, jasno je da je riječ o vlasniku televizije “Pink”, Željku Mitroviću i njegovom “ozoniranju krvi”.

U dopisu koji je adresiran na Ljekarsku komoru Srbije i njenog direktora dr. Milana Dinića, upozorava se na dva problema – promovisanje nadriljekarstva i vrijeđanje ljekarske struke.

“Prethodnih dana u jeku borbe protiv COVID19 infekcije i u vrijeme kada naše kolege umiru u bolnicama kao na bojnom polju boreći se za svaki život pacijenta, mediji sa nacionalnom frekvencijom promovišu nadriljekarstvo”, navodi se u prvoj tački saopštenja RLK Beograd.

 • Osim promovisanja nadriljekarstva, u dopisu se ukazuje i na uvrede upućene ljekarima.

  “Vlasnik medija sa nacionalnom frekvencijom direktno vrijeđa struku na društvenim mrežama. Citiram: “Pun mi je ku*ac svih ovih nafuranih zdravstvenih genija koji završe silne fakultete, potroše milijarde na naučne radove i doktorate i dobismo šta? Lijek koji se zove “ne izlazi iz kuće”. Se*em vam se na svjetski nivo naučnih dostignuća u oblasti virusologije!…”

  Identično saopštenje nismo uspjeli da pronađemo na društvenim mrežama, ali smo status sa sličnom konotacijom našli na Facebook i Instagram profilu Željka Mitrovića.

  “Mnogo me nervira što sve te silne milijarde uložne u svjetsko zdravstvo, rezultiraše jednim genijalnim lijekom koji se zove “ne izlazite iz kuće” to je isti onaj lijek poznat još od srednjeg vijeka! Ja imam svoj put i nadam se da se niko zbog toga neće ljutiti! Još jednom preventivno sebi ozoniram krv!”, piše u Mitrovićevom statusu na Facebooku i Instagramu.

  U dopisu se dalje navodi molba da Ljekarska komora preduzme neophodne aktivnosti “kako bi se struka zaštitila i ugled profesije ostao neukaljan”.

  “To dugujemo svim našim kolegama koji su izginuli u ovoj borbi i mladim kolegama koji žele da vjeruju da je struka ta koja vuče ovu zemlju naprijed”, navodi se u saopštenju.

 • Ljekarska komora Srbije je na ovaj dopis odgovorila javnim saopštenjem u kojem se “osuđuje svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje”.

  “Svako iznošenje neprovjerenih, neistinitih i naučno neutemeljenih informacija u javnosti može nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju stanovništva ili dovesti u situaciju da se sumnja u naučno priznate metode”, navodi se u saopštenju Ljekarske komore Srbije i dodaje:

  “Apelujemo na građane da i dalje prate samo zvanične preporuke kriznog štaba i naših eminentnih stručnjaka jer jedino na taj način će ispravno zaštititi sebe i druge. O medicinskim aspektima razvoja, toka i liječenja bolesti izazvane virusom Korona 2, pozvana je da razmatra isključivo stručna i naučna javnost.”

  Predsjednik Ljekarske komore Srbije Milan Dinić, na molbu da prokomentariše pomenuti dopis, uputio nas je na zvanično saopštenje LKS, a na naše pitanje da li je javno saopštenje jedini način na koji LKS može da reaguje u ovom i sličnim slučajevima, nije odgovorio.

  Na Mitrovićeve navode na društvenim mrežama, koji su dodatno promovisani na televiziji “Pink”, reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, najavivši prijavu REM-u protiv Televizije Pink, zbog promocije nadriljekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, piše nova.rs.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje