Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci iz Kine obavili sastanak sa Anom Brnabić: Izolacija ključna u borbi sa širenjem zaraze

Preuzmite sliku

Medicinski stručnjaci doputovali su sinoć iz Šangaja specijalnim letom i na aerodromu ih je dočekao predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa timom kineskih eksperata, koji su sinoć doputovali specijalnim letom iz Narodne Republike Kine. Oni borave u Srbiji kako bi preneli svoja iskustva u borbi sa virusom COVID-19, kao i koje su to mjere koje su u Kini dale najbolje rezultate u sprječavanju širenja ove zarazne bolesti.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Predsjednica Vlade još jednom je izrazila veliku zahvalnost Narodnoj Republici Kini na podršci, medicinskoj opremi i, što je najvažnije, timu medicinskih stručnjaka koji od sinoć borave u Srbiji.

S obzirom na to da je virus COVID-19 i dalje nedovoljno istražen, premijerka Brnabić je istakla da je kineski tim eksperata najdragocjeniji resurs u borbi sa širenjem zaraze.

– Narodna Republika Kina je zemlja koja se na izuzetan način suprotstavila virusu COVID-19 i neizmjerno smo sretni što ste ovdje sa nama. U ovom trenutku ne postoje ljudi na svijetu koji znaju više o ovoj zaraznoj bolesti i čija iskustva bi bila korisnija nama koji trenutno bijemo bitku sa korona virusom. Mnogo vam hvala još jednom što ste sa nama – izjavila je Brnabić.

Medicinski stručnjaci iz Kine potom su prisustvovali zasjedanju kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kojim predsjedava premijerka Ana Brnabić, a koji čine ostali ministri u Vladi Republike Srbije, kao i tim srpskih ljekara i epidemiologa kojima će iskustvo kolega iz Narodne Republike Kine biti od neprocjenjivog značaja.

Na sastanku je još jednom naglašeno da su mjere izolacije i samoizolacije ključne i najefektivnije sredstvo u borbi sa širenjem zaraze izazvane virusom COVID-19. Dogovoreno je da će kineski stručnjaci našim epidemiolozima pomagati u praćenju stanja i donošenju novih mjera kako bi se građani Srbije u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili od zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19 .

Medicinski stručnjaci doputovali su sinoć iz Šangaja specijalnim letom i na aerodromu ih je dočekao predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. U avionu je dopremljena i medicinska oprema, na kojoj se predsjednik Republike sinoć još jednom srdačno zahvalio predsedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu i istakao da će čelično prijateljstvo Republike Srbije i Narodne Republike Kine u budućnosti biti još čvršće, kao i da će srpski narod zauvijek biti zahvalan kineskom na svoj pomoći koju pružaju Srbiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje