Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Što ste vidjeli, vidjeli ste: Dubrovnik uvodi zabrane za turiste

Preuzmite sliku

Dubrovnik će drastično smanjiti ulazak posjetilaca u stari centar grada, otkrio je gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraph.

Novo ograničenje pratiće Unescovu preporuku, pa će tako odsad gradske zidine, umjesto dosadašnjih 12.000, moći da posjeti samo 8.000 turista.

Ograničenje, koje će trajati dvije godine, takođe će se odnositi na broj turista koji se iskrcavaju iz kruzera.

“Nisam tu da uveseljavam ljude, već da kvalitet života u gradu učinim boljim. Neki vlasnici kruzera se neće složiti sa mnom, ali moj glavni cilj je da boravak turista u Dubrovniku učinim što kvalitetnijim. To se, međutim, neće dogoditi ukoliko situacija ostane onakva kakva jeste”, rekao je Franković.

U gradu će biti postavljene CCTV kamere, putem kojih će se nagdledati prolazak turista kroz tri glavne kapije.

“U naredne dvije godine, koliko će trajati ograničenje, izgubit ćemo mnogo novca, u pitanju su milioni, ali ćemo u budućnosti zaraditi znatno više. Zaslužujemo da budemo top turistička destinacija”, dodao je gradonačelnik.

Franković ne želi da Dubrovnik doživi sudbinu Venecije i Barcelone, gdje je masovni turizam poprimio tolike razmjere da dovodi u opasnost infrastrukturu i kulturno naslijeđe grada, a građani počinju da ispoljavaju neprijateljstvo prema posjetiocima.

Poređenja radi, 2014. godine u grad je pristiglo 463 kruzera, naredne godine 475, a 2016. se 799.916 gostiju iskrcalo iz 529 kruzera.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje