Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigla do Niša: Vienna Cammarota u 73. godini pešači od Venecije do Pekinga

Preuzmite sliku

Italijanka Vienna Cammarota u 73. godini krenula je na 22.000 kilometara dugo pješačenje od Venecije do Pekinga. Uz želju da ženama njenih godina poruči da su svi snovi ostvarivi ako se snažno žele, a nosi i poruku mira. Ekipa Anadolu Agency (AA) srela je Cammarotu u Nišu gde je stigla sinoć, a predstavnici gradske vlasti organizovali su joj dobrodošlicu.

Hoda putevima Marka Pola kroz 15 država i sa rancem od trideset kilograma prelazi od 20 do 30 kilometara dnevno, baš kao što su, priča ona, to nekad radili i rimski vojnici pod punom opremom.

Mnogi njen poduhvat smatraju nevjerovatnim, ali porodica – djeca i unuci od kuće daju punu podršku. Aktivno planinari, član je Gorske službe spasavanja i šampionka u kajaku.

“Živim na jugu Italije, u dijelu koji je prelijep nacionalni park. Iako je situacija takva da na jugu nismo tako bogati kao na sjeveru, dobri smo domaćini, volimo da se družimo i susrećemo razne ljude”, govori Cammarota.

Južno do glavnog srbijanskog grada Beograda, kaže, oseća se kao kod kuće i svuda nailazi na gostoprimstvo.

“Moja najvažnija poruka je poruka svim ženama, posebno ženama u mojim godinama da, ukoliko se zaista odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje”, kaže Cammarota.

Svoju trasu nije odabrala slučajno.

“Smatram da su Italijani malo zaboravili Marka Pola. Zato sam ja odlučila, uzimajući u obzir kompletnu svjetsku situaciju, da krenem njegovim putevim da bih podsjetila, ne samo Italijane, nego i ostatak svijeta na međunarodnu saradnju”, govori vitalna 73-godišnjakinja.

Tokom putovanja, koje je privuklo veliku pažnju italijanskih i svjetskih medija, proglašena je ambasadorom mira, historije i kulture.

“Iz istorije možemo jako mnogo da naučimo ako obratimo pažnju na događaje iz prošlosti. Kultura je ono što je najvažnije u odnosima među ljudima i savršeno je svejedno kome stisnete iskreno, prijateljski ruku, bez obzira na pol, rasu, godine. Svi smo mi ljudi”, naglašava Cammarota.

U Nišu je vidjela spomenik Konstantinu Velikom, a odatle će već ujutru rimski putevima nastaviti do Bijele Palanke, zatim do Pirota i Dimitrovgrada, pa dalje ka cilju kroz Bugarsku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,