Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stefanović: Prenošenje koronavirusa sa majke na novorođenče izuzetno rijetko

Preuzmite sliku

Iz niškog Doma zdravlja obavijestili su da Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut“, mogu da prime stariji od 16 godina, trudnice i porodilje.

Ovo razrješava dileme budućih i novih mama, ali i njihovih ljekara od kojih se savjet očekivao i kada nije bilo dovoljno podataka o bezbjednosti vakcina. Kako da se trudnice zaštite u vrijeme pandemije i da li virus kod majke utiče na novorođenče, za Anadolu Agency (AA) govori ginekolog Milan Stefanović.

Ovaj ljekar kaže da se u svakodnevnom radu na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu susreće sa pitanjem pacijentkinja da li smiju i treba da se vakcinišu.

 • “Moram da budem oprezan u svojoj izjavi i da se ogradim da ne postoje prospektivne studije, ne postoji dovoljan broj slučajeva, koje bi nam dale adekvatne smjernice. Ono što znamo uglavnom dolazi sa zapada. Znači, oni vode određene statistike i objavljuju ih, te su statistike vezane za vakcine Pfizer i Moderna. Po njihovim saopštenjima, barem do sada nama poznatim, nema kontraindikacija za vakcinaciju u bilo kom trimestru trudnoće, nema kontraindikacija za prekoncepciono, za ljude koji planiraju trudnoću, da se vakcinišu, pri čemu se ženama savjetuje da nakon druge doze naprave minimum mjesec dana pauze prije nego što krenu u ostvarivanje materinstva“, kaže dr. Stefanović.

  Ženama koje žele da ostanu trudne savetuje da se vakcinišu pre toga, a da vakcinaciji tokom trudnoće pristupe oprezno, odnosno da je, ako ona nije neophodna zbog nekih hroničnih bolesti, odlože.

  “Trudnice treba da maksimalno sprovedu higijensko-dijetetski režim, u smislu nošenja maski, rukavica, izbegavanja zatvorenih prostora, izbegavanja gužvi i, naravno, svih situacija koje mogu da doprinesu lakom prenosu zaraze i njihovom zaražavanju. Znači – izbjeći, a nakon toga, kada se porode, onda može vakcinacija“, savetuje dr. Stefanović.

 • Od proglašenja pandemije do danas, tokom rada u COVID-porodilištu za trudnice sa potvrđenom zarazom ili sumnjom na COVID-19, on i njegove kolege o virusu uče kroz iskustvo.

  “Što se tiče našeg odnosa prema ovom virusu, ne mogu da kažem da smo mnogo pametniji nakon više od godinu dana, ali mogu da kažem da smo iskusniji. Naša saznanja, do kojih smo iskustveno došli, jesu da u najvećem broju slučajeva koronavirus ne utiče na plod intrauterino, niti u ranoj, niti u kasnoj trudnoći i da virus ne ostavlja posljedice po dijete“, govori dr. Stefanović.

  Ovo se, kaže, poklapa sa saznanjima u svijetu gde su, kao i kod nas, zabeleženi izuzetno rijetki slučajevi prenošenja virusa sa majke na dijete.

  „Nema ni vertikalnog prenošenja, osim u zadnje vrijeme, gde se pojavilo i nekoliko slučajeva zaraze bebe kod negativnih majki. Ja moram da kažem da ovakve situacije nisu potkrepljene ispitivanjima, randomiziranim i prospektivnim studijama koje bi objasnile ovu situaciju. Tu uvijek u obzir mogu da dođu i nepravlino uzorkovanje ili neprepoznata infekcija majke. Što se tiče te veritkalne transmisije, zasada izuzetno sporadično opisani slučajevi postoje u svijetu. Bilo ih je i kod nas, ali to je vrlo mali broj“, kaže dr Stefanović.

  Nažalost, i u njegovoj zdravstvenoj ustanovi bilo je slučajeva da su se neke zaražene trudnice suočile sa zdravstvenim komplikacijama.

  “Činjenica je da smo imali i problematične trudnice, neke su čak i egzitirale, ali moram da kažem da su to bili izuzetno rijetki slučajevi, da se to izuzetno rijetko dešavalo, a da su te trudnice uglavnom imale komobirditete, i da su vjerovatno bile teško narušenog imunog stanja“, kaže dr. Stefanović.

  Prije nedelju dana ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da postoji procjena svjetske struke da mutirani sojevi mogu da utiču na potomstvo i da je zato bezbednije da se trudnice i dojilje vakcinišu.

  Prema riječima farmakologa dr Srđana Pešića, najnovija istraživanja pokazuju da je Pfizer vakcina krajnje bezbjedna za trudnice i dojilje. Ovo ne znači da ostale vakcine nisu, već da o njima u vezi sa tim još ne postoji dovoljno podataka.

  Unicef je saopštio da još nema dokaza da su trudnice u većem riziku od ozbiljnijeg toka bolesti u odnosu na opštu populaciju i da su istraživanja o uticaju COVID-19 infekcije na trudnoću u toku.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,