Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta se dešava u Makarskoj: Smrad iza svakog ćoška, smanjeno pranje ulica deterdžentom

Totalni debakl doživjela je ovo ljeto Makarska u kojoj sve smrdi, ali doslovno od glave do repa i obrnuto.

Iz svakoga ćoška osjeti se smrad na koji se svi žale, kamen u staroj gradskoj jezgri je posivio, ulice su prljave, smrad je ušao u sve gradske pore, od pothodnika i kontejnera do ulica i Kačićeva trga.

Jedina nada su kiša i makarski vatrogasci koji ulice vodom iz vozila peru pet puta sedmično u noćnim satima, a ovoga su ljeta šmrkovima jednom oprali i Kačićev trg te Lištun i Kalalargu. I to je sve. Nema više pranja ulica, i to onog detaljnog, deterdžentom i vodom, za što je bila zadužena firma “Proslap” u vlasništvu Jakše Lovrete, koja je samo lani za vrijeme ljetnih mjeseci dva puta dubinski vršila pranje svih pothodnika, Kačićeva trga, Lištuna, Trga 4. maja, cijele rive, Trga Tina Ujevića i svih lokacija na kojima se nalaze kontejneri, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto se grad ne čisti kao i lani nije znao odgovoriti ni Lovreta koji je potvrdio da ga je ovoga ljeta Grad angažirao za pranje lukobrana i korniža rive što je napravio dva puta, dok ga je TZ Makarska angažirala jednom za pranje masnoće na kornižu, a koja je ostala nakon ribarskih večeri uslijed pečenja ribe.

– Istina je da sam lani sve gradske površine dubinski prao po dva puta za što me angažirao Grad pa sam čak iz uličica u Kalalargi besplatno uklonio sve zalijepljene žvakaće gume. Ove godine angažirali su me samo za pranje lukobrana i donjega dijela rive i to sam detaljno očistio dva puta. Ne mogu se ulice, a posebno mjesta pored kontejnera, prati samo vodom jer sam ih lani prao deterdžentom, vodom i mirisnim sredstvom. I sam sam ostao neugodno iznenađen nečistim gradom i najgore mi je kada vidim na što sad sliče ulice koje sam lani i prijašnjih godina održavao čistima – rekao je Lovreta.

Pretpostavlja kako ga Grad ove godine nije angažirao za dubinsko pranje svih površina jer je iz EU fondova dobio novu mašinu kojom bi se trebalo vršiti čišćenje. A gdje je zapelo s novom mašinom i zašto se gradske ulice ne peru i kako je moguće da se dopustilo ovakvo smrdljivo stanje, upitan je i dogradonačelnik Dražen Nemčić, koji najavljuje skorašnje pranje.

Kako kaže, a prenosi Slobodna Dalmacija, čistilica vrijedna 150.000 kuna se ”pokvarila”, odnosno nije u funkciji, a ulice se peru i čiste vozilom pometačica, a tu su i vatrogasci.

– Istina je da su samo pripadnici DVD Makarska jedan put tokom ove sezone vodom iz šmrkova oprali Kačićev trg i Lištun kao i ulice u Kalalargi, a inače se nije detaljno pralo jer nam je čistilica u kvaru, a s druge strane ne smije se tako često prati da se ne bi oštetila glazura s kamena. Kontejneri se peru šmrkovima kada se može, a svako malo padne kiša i vatrogasci redovno peru ulice tako da smo tu gdje jesmo – kaže Nemčić.

Makarski komunalac, dodaje dogradonačelnik, ima pak i problem s nedostatkom ljudi koji bi upravljali pometačicom.

Po smradu se da osjetiti kako se grad ne pere, ali su i kante za otpatke pune smeća, čim ih radnici “Komunalca” isprazne, vlasnici ugostiteljskih objekata i obrta ih napune.

Može li se bolje i čistije, upitan je i direktor gradske tvrtke Željko Bagarić.

– Makarska ljeti ”skupi’ oko 40 tona smeća, a zimi oko 10 tona, što nije baš mala količina. Kante pored privatnih kuća prazne se dva puta sedmično, a one na plaži i u gradu četiri puta dnevno, po dva puta ujutro i poslijepodne – objašnjava Bagarić, a piše Slobodna Dalmacija. (Slobodna Dalmacija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,