Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta će biti s imovinom Darka Šarića?

Preuzmite sliku

Priče o basnoslovnom bogatstvu Darka Šarića poprimile su mitske razmjere, ali nema sumnje da je imovina, koju je država privremeno oduzela i predala Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom mjeri stotinama miliona eura. Ako ne i više.

Suđenje Darku Šariću, optuženom za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu pokazalo je sve slabosti pravosudnog sistema u Srbiji, ali i same države. Sve se toliko odužilo da počinje da liči na lationoameričku sapunicu, uz proceduralne greške, poništene presude, do pritvora koji je besmisleno dug. Tako je od čovjeka koji je optužen da je najveći narko-bos na ovim prostorima, Šarić u javnosti postao žrtva nesposobnosti države, a kod nekih je postao i Robin Hud, pa se tako u njegovim rodnim Pljevljima u Crnoj Gori, na ulicama igra i pjeva u čast Darka Šarića, piše Nova.rs.

U drugi plan je došla ogromna Šarićeva imovina, koja mu je privremeno oduzeta, a i taj postupak je pun skandala i kontroverzi. Šariću je imovina ekspresno oduzeta, makar jedan njen deo i sada sledi konačna odluka. Ukoliko presuda bude oslobađajuća, država će morati da vrati sve oduzete nepokretnosti i da plati odštetu i najam za ostalu imovinu, pripadajuće kamate. Ukoliko presuda bude osuđujuća, ono što je još uvijek privremeno oduzeta imovina, dospjeće u trajno u vlasništvo države. Šanse da mu se vrati dio oduzetog, a da drugi dio ostane državi najmanje je vjerovatno

Imao saradnike u Uragvaju, Italiji, Sloveniji…

Braća Darko i Dušo Šarić, porijeklom i Pljevalja, pojavljuju se oko 2005. godine sa ogromnim sumama novca koje ulažu u klonula preduzeća na ovim prostorima. U Srbiji brzo postaju rado viđeni i u političkim i poslovnim krugovima. Ali, situacija se mijenja 2009. godine kada mreža krijumčarenja kokaina na čijem čelu je navodno Darko Šarić biva praktično razmontirana. U međunarodnim policijskim akcijama, u koje je umiješana i američka agencija DEA pod nazivima “Balkanski ratnik” i “Loptice” pohapšeni su Šarićevi saradnici u Urugvaju, Italiji, Srbiji, Sloveniji, ali Darko Šarić uspjeva da umakne.

Suđenje počinje u septembru 2010. godine, Darku Šariću sudi se u odsustvu. Vlasti oduzimaju njemu i drugim optuženima imovinu, a sve je praćeno uz veliku medijsku pompu.

Neke stvari su prodate na aukciji, nekretnine su ustupljene državi koja ih je koristila između ostalog i za smještaj bolesnih od korone, dok su druge već odavno pretvorene u centre za socijalni rad. Ali, već tada počinju da se dešavaju neke čudne stvari, jer po riječima izvora Nove, neke stari koje su zaplijenjene u Šarićevoj kući na Veternku, nisu se pojavile na licitaciji, već su negdje neznano nestale.

Po zakonu istražni organi imaju pravo da privremeno oduzmu imovinu optuženima za određena krivična djela i predaju ih Direkciji za upravljanje privremeno oduzetom imovinom. Šarić se tu u klapa u dvije kategorije, kao član organizovane kriminalne grupe i kao optuženi koji je stekao imovinsku korist od preprodaje droge i tu nije ništa sporno. Ukoliko optuženi ne bude pravosnažno osuđen, ukoliko je moguće, imovina se vraća, a državni organi su u obavezi i da plate za korišćenje ili eventualno oštećenje oduzetih stvari.

Bentli završio kod pjevačice koja ga je slupala

Kako se to u praksi sprovodi, pokazao je primjer limuzine “bentli” koja je oduzeta od optuženog iz Šarićeve grupe Bobara Stoiljkovića. Vozilo je ustupljeno Upravi saobraćajne policije na korišćenje, a bivši policijski general Dragiša Simić ga je ustupio svojoj ljubavnici, pjevačici Ljupki Stević, koja ga je 2012 slupala.

Koliko je Šarić zaradio od navodnog šverca 5,7 tona kokaina, praktično je nemoguće izračunati. Specijalno tužilaštvo barata sa sumom od oko 22 miliona eura, koliko su, po navodima optužnice, “oprali” Darko Šarić i članovi njegove grupe. Oduzeta imovina je procijenjena na oko 12,5 miliona eura, ali po nekim podacima je to oko 20 miliona eura.

Očigledno je da istražni organi nisu ušli u trag svom novcu koju je navodni narko-bos plasirao u privredu, ali najvjerovatnije i u politiku. Oduzete su mu 4 vile, 2 garaže, 6 stanova čija je tržišna vrijednost 2010. procijenjena na 4,9 miliona eura.

Predao se 2014.

Darko Šarić je postigao dogovor sa srpskim i crnogorskim vlastima i predao se 2014. vjerovatno vjerujući da će se suđenje završiti u nekom razumnom roku. Ali, promjena vlasti nije promijenila ništa u odnosu na sudski postupak protiv Darka Šarića, mada je, istini za volju, ispoštovan onaj dio o puštanju njegovog brata Duška na slobodu. Duško je u Crnoj Gori oslobođen optužbi za pranje novca.

Osim suđenja za šverc kokaina, Šariću se sudi i za pranje novca. Njegova odbrana se zasniva na činjenici da je on firmu “Štampa”, čiji je vlasnik bio, svojevremeno za 25 miliona eura njemačkoj firmi VAC, koja je držala između ostalog i kuću “Politika”. Koliko je ozbiljno Srbija pristupila ovom slučaju govori i podatak da je 2013. godine “MAT kompan” koja se vezivala za Darka Šarića, konkurisala i dobila posao za izgradnju Koridora 10.

Iako se vlast promijenila, tempo suđenja i odnos prema Šarićevoj imovini nije Čini se da je Pljevljak mnoge i u bivšoj i sadašnjoj vlasti dobro zadužio, možda najviše one koji su učestvovali i u bivšoj i u sadašnjoj vlasti, tako da jedino ima volje da mu se oduzme imovina, ali ne i da se osudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,