Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srušeni ukrajinski avion prevozio oružje i mine iz Srbije

Preuzmite sliku

Mladen Bogdanović, direktor firme “Valir” d.o.o. koja je vlasnik pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu, koji je sinoć pao u Grčkoj kod mjesta Kavala, u ekskluzivnoj izjavi otkriva šta se tačno nalazilo u avionu koji je poletio iz Srbije, a srušio se u Grčkoj.

„U pitanju su školske mine čiji izvoz je dogovoren i ugovor potpisan 2021. godine sa Ministarstvom odbrane Bangladeša. U pitanju su školske mine na kojima je trebalo da se obučavaju pripadnici bangladeške vojske“, rekao je Mladen Bogdanović, direktor preduzeća „Valir“ d.o.o.

Po njegovim riječima prijevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

“Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poletio avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku”, izjavio je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da, koliko je upoznat, letjelica je trebalo da ode do Jordana, a potom da bude organizovan prijevoz tereta do odredišta u Bangladešu, što je komplikovano jer je u pitanju interkontinentalni let.

Ukrajinski avion Antonov AN-12 poletio je sinoć sa aerodroma u Nišu prema glavnom gradu Jordana Amanu, ali se srušio u Grčkoj kod mjesta Kavala i tada su poginuli svi članovi posade koji su se nalazili u letjelici.

Tim povodom oglasio se i srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion prijevozio oružje za Bangladeš. Avion je prenosio 11,5 tona oružja. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,