Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbijanska policija predlaže legalizaciju prostitucije

Preuzmite sliku

Sindikat policije i policijskih starješina predložio je da se u Srbiji legalizuje prostitucija. Za sada bez zvanične reakcije državnih organa…

Predsjednik tog sindikata Blažo Marković kaže da su najmanje tri razloga zbog kojih je Sindikat policije i policijskih starješina predložio da se u Srbiji legalizuje “najstariji zanat na svetu”. Prvi i najvažniji je, kako objašnjava, zdravlje stanovnika Srbije.

“Imamo hepatitis B i sve venerične bolesti. Drugi razlog je što bi se legalizacijom prostitucije popunio budžet Srbije, a u prilog tome govore primeri brojnih država koje su to već uradile.

Treći razlog je što bi onda inspektori, koji sada rade na suzbijanju prostitucije, mogli da rade na ozbiljnijom stvarima poput belog roblja”, koje je, kako laže, veliki problem s kojim se policija bori sa onim sredstvima koja ima, a ima ih minimum.

Na pitanje šta očekuje od države, Marković kaže da je sve u fazi prijedloga i da nije važno da li će taj prijedlog pripremiti Sindikat ili, naprimjer, Ministarstvo zdravlja, već je važno da se ozbiljno rauradi i s tim prijedlogom izađe pred Vladu Srbije.

Mnogi još, kako kaže, taj prijedlog prihvataju sa dozom smijeha, ali kada razmisle u pitanju je pozitivna stvar koja će uticati i na zdravlje stanovnika Srbije ali i na budžet. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje