Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Više hiljada građana na protestima i u Nišu

Preuzmite sliku

Više hiljada građana protestuje večeras i u Nišu, gradu na jugu Srbije. Okupili su se ispred zgrade Skupštine grada, odakle su otišli u protestnu šetnju preko Trga kralja Milana do Gradske kuće. Zasada sve protiče bez većih incidenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Grupa demonstranata trenutno se nalazi pred prostorijama Srpske napredne stranke, gdje su bacali kamenice na prostorije i gađali sliku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Demonstranti su, kao odgovor na izjave vlasti s početka epidemije da se “borimo protiv nevidljivog neprijatelja”, nosili transparent “Naš neprijatelj nije nevidljiv”. Okupljeni nisu imali stranačka, niti obilježja drugih organizacija.

Sve vrijeme se čulo zviždanje pištaljkama i uzvici poput “Vučiću, ostavka”, “lopovi, lopovi”, “izdaja, izdaja”, “prodao si nas, Vučiću”… Pred Gradskom kućom, sa razglasa je puštena himna “Bože pravde”, zatim je većina zapjevala stihove pjesme “Oj, Kosovo, Kosovo”, poslije čega se čuo gromoglasan aplauz u zahvalnost medicinskom osoblju u cijeloj zemlji.

“Došao sam na protest zato što se borim protiv samovolje države. Želim državu koja se zalaže za interese građana, a ne za interese malobrojnih, koji su spremni da žrtvuju živote građana da bi se održali na svojim pozicijama”, kaže jedan od demonstranata Bojan Blagojević.

Za razliku od protesta u Beogradu, na kome su se sukobili policija i demonstranti što je rezultiralo desetinama povrijeđenih, okupljanje u Nišu proteklo je relativno mirno, a policije u uniformi skoro da nije ni bilo.

Poziv na ovaj „narodni protest“ danas je dijeljen na društvenim mrežama uz riječi: „Srbija je ustala, stop lopovima i batinašima.“

Protesti građana održavaju se večeras i u Novom Sadu, na sjeveru zemlje, gdje je takođe bilo određenih incidenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,