Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija uvodi policijski sat: Od sutra zabrana kretanja od osam uveče do pet ujutru

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras, poslije sjednice vlade, da će u Srbiji biti uvedena zabrana kretanja. 

Od sutra u 20 sati do 5 sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svim licima, sem nadležnih organa koji su na zadatku i koji imaju radnu obavezu u trećoj smjeni.

Policijski sat je naziv za administrativnu mjeru koja znači ograničavanje kretanja građana radi održavanja javne sigurnosti, osim u određenom vremenskom periodu u toku dana koji određuje nadležni organ. To praktično znači da građani neće moći da izlaze iz svojih domova osim u vremenu koje odrede nadležni i osim u situacijama kada je izlaženje neizbježno.

  • Policijski sat se uvodi kao jedna od mera uz proglašeno vanredno stanje u nekoj zemlji. Do sada se obično vezivalo za noćne sate, ali u situaciji epidemije korona virusa one bi mogle da podrazumijevaju cjelodnevno trajanje.

    Svaka osoba koja se nađe na ulici za vrijeme policijskog časa može biti pritvorena i naknadno kažnjena od organa vlasti za postupanje suprotno odlukama države, prenosi Blic.

    Iste mjere su zbog rapidnog širenja korona virusa uvedene i u drugim evropskim zemljama kao što su Italija, Španija, Francuska, Austrija

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje