Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija uvodi obavezan bakšiš: Prijedlog ugostitelja je 10% računa

Preuzmite sliku

Srbija bi uskoro mogla legalizirati napojnicu koju daju gosti u restoranima po uzoru na druge zemlje.

To je nedavno najavio ministar finanscija Srbije Siniša Mali, a podržava ga Udruženje hotelijera i ugostitelja “Hors”.

Prema sadašnjem zakonu, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji pronađu u blagajni ili novčaniku konobara. Trenutno je “velikodušnost” gostiju stvar njihove dobre volje, a iznos idu na račun konobara, a ako bi išaona račun tada bi bio obavezan i ne zna se bi li ovaj dio otišao osoblju .

Udruženje za ugostiteljstvo i ugostiteljstvo Hors predlaže da se napojnica ograniči na 10 posto računa i prijavi na blagajni.

– Problem s poreznim tretmanom i oporezivanjem napojnica dugo je opterećivao poslovanje hotelijera i restorana u Srbiji. Ako porezna inspekcija utvrdi višak novca kod zaposlenika u vezi sa stanjem u blagajni, protiv poslodavaca podnosi tužbu za prekršaje za koje su zaprijećene drakonske kazne do dva miliona dinara za pravne osobe i do 500.000 dinara za poduzetnike. Izreče im se privremena mjera – zabrana poslovanja barem 15 dana, kaže predsjednik Horsa Georgi Genov.

Međutim, o problemu se raspravlja, ali se spominje da se napojnica može kretati od 10 do 12 posto računa. Čini se da goste niko ne pita, a vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da neće umanjiti cijenu svojih usluga na račun napojnice.

Ugostitelji trenutno ne znaju što će zakon sadržavati, ali kažu kako napojnica vjerovatno ne bi trebala završiti na osobnom računu konobara jer će za to platiti porez i doprinose. Najavljuju da bi vjerovatno za toliko smanjili njihovu plaću.

U Sjedinjenim Državama napojnica je obavezna i iznosi četvrtinu računa.

Mnogi to stavljaju na račun, ali ako gost nije zadovoljan, može dati manje. U Velikoj Britaniji, s druge strane, napojnica doseže 10 do 15 posto računa, a oni koji nisu zadovoljni – ne moraju dati niti funtu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,