Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija uvodi doživotni zatvor

Preuzmite sliku

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnoga otpusta poslije 25 godina, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za kaznenopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenoga zakonika Stanko Bejatović.

Uvjetni otpust bit će mogućnost, a ne obveza. To je međunarodni standard – kazao je profesor Bejatović za Politiku.

Kaže kako će svaki osuđenik na doživotni zatvor moći poslije 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uvjet da ne ponovi krivično djelo, odlučit će sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o počiniocima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubojstva djece.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je najavio pooštravanje sankcija za kaznena djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

Vučić je na konferenciji za štempu nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost protekli vikend izjavio kako od Evropske unije očekuje podršku za pooštavanje domaće kaznene politike, ocijenivši da “ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,