Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Uhapšena kriminalna grupa, pribavili više od 70 miliona dolara

Preuzmite sliku

Policija je uhapsila 11 osoba, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina zbog sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa stvarali, promovisali i organizovali najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i online web stranicama i time pribavili više od 70 miliona dolara, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u Sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navedeno je u saopštenju.

Pripadnici te grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, e-mailovima ili putem videokonferencijskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom te grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala te lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Na taj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici te grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 70 miliona dolara.

Hapšenje je sprovedeno u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije-Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država – Federalnim Istražnim Biroom, a po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,