Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija ugovorila s Pfizerom upotrebu eksperimentalnog lijeka protiv covida

Preuzmite sliku

 Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s kompanijom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv covida-19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

“Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija”, rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska kompanija.

Naglasivši kako vakcina “i dalje ostaje primarno oružje” u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sistem nastoji izboriti da čim više ljudi primi vakcinu, a ne da se bilo ko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je ukazao na “blago povećanje broja vakcinisanih” otkad su prije dvije sedmice uvedene covid propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj vakcinisanih i došlo “u jednu sigurnu situaciju na svim poljima” jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sistem pomogne.

“Već sada imamo dvije trećine bolnica u covid sistemu i zato vas molim da razmišljate o tome”, poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih radnika u četvrtom valu korone.

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od covida 19 i 4.348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,