Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija ubrzo ‘bezbjedne države’ od COVID-19

Preuzmite sliku

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su države iz regiona za koje postoji potencijal da se proglase bezbjednim državama za slobodno putovanje u EU, saznaje RSE iz diplomatskih izvora.

Naime, predsjedavajući Evropskom Unijom, Portugal, sačinio je listu zemlja čiji podaci pokazuju mogućnost da se ove države uvrste u kategoriju “bezbjednih zemalja” što se tiče pandemije COVID-19. Osim tri zapadnobalkanskih država, na listi se nalaze i Sjedinjene Američke Države, Hong Kong, Makao, Saudijska Arabija kao i Tajvan.

Ambasadori država članica EU će na sastanku u srijedu, 16 juna, raspravljati o svakoj od ovih zemlja a odlučivaće se u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Savjet Evropske unije je u maju formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv COVID-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana. Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbjendoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbjednom.

Pitanje zdravstva je u nacionalnoj nadležnosti svake države članice, stoga i u slučaju da se neke države proglase bezbjednim, svaka zemlja EU ima pravo da uvede mjere u cilju borbe protiv korona virusa. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,