Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Šarić proglašen krivim za pranje novca, osuđen na devet godina zatvora

Preuzmite sliku

Sudsko veće Specijalnog suda izreklo je kaznu od devet godina zatvora Darku Šariću kao organizatoru kriminalne grupe koja je “oprala” više od 20 miliona evra, za koji se vjeruje da je stečen krijumčarenjem kokaina. Šarić nije prisustvovao izricanju prvostepene presude.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Beogradu, Šarić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina i to tako što mu je sud prethodno “utvrdio pojedinačne kazne zatvora i to: za krivično djelo pranja novca u produženom trajanju u trajanju od sedam godina, a za krivično djelo pranja novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine”.

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji Balkanski ratnik, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije donijeta jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Podsjetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje “prljavog” novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspjevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći offshore kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, takođe kao i sa organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, sa jasno podijeljenim ulogama njenih članova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,