Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Preminula dvogodišnja djevojčica, hitna pomoć odbila da je transportuje

Preuzmite sliku

Dvogodišnja djevojčica preminula je jutros u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru, ali su roditelji morali sami da je transportuju do najbliže zdravstvene ustanove jer su ljekari hitne pomoći odbili da dođu na mjesto događaja, piše portal Jugmedia.

Kako je rečeno portalu Jugmedia u Zdravstvenom centru Surdulica, i pored napora ljekara, djevojčica je izgubila borbu, a uzrok smrti će utvrditi obdukcija.

Nakon što je djevojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi gdje im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportuju djevojčicu do najbliže ambulante jer “trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju“.

U Zdravstvenom centru u Surdulici portalu Jugmedija kratko je potvrđeno da je dvogodišnja djevojčica preminula, dok direktorica Doma zdravljau Vlasotincu, doktorica Milena Stanković Mitrović, kaže da ljekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.

“Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali imaju vozilo sa nosilom kojim mogu da transportuju pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smjeni, radio je sam. On kao jedini ljekar ne smije da napusti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normative koje zaista moraju da se ispoštuju”, poručuje ona.

“Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovako nešto u pitanju, tu nema govora, mora da se reaguje. Ljekar je najvjerovatnije savjetovao da se dijete doveze do prve ambulante. Nemoguće da je ljekar, inače, moram da kažem, sa dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, pomenuo da nemaju kiseonik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru“, navodi Stanković Mitrović.

 • Doktor kaže da bi sam krenuo na teren da su ga opet pozvali

  Doktor Dimitirje Stojanović iz Doma zdravlja Crna Trava potvrdio je za portal Jugmedia da je dobio poziv u večernjim satima (oko 20 sati) od osobe koja je tvrdila da dijete ima gušenje, da je savjetovao da pozovu surduličku Hitnu pomoć, te da bi sam krenuo na teren da su ponovo pozvali njegovu službu.

  “S obzirom na to da sam upravo bio poslao jedan hitan slučaj za Leskovac, nisam imao vozača, savjetovao sam im da pozovu surduličku hitnu službu računajući da možda negdje imaju na terenu vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno. Savjetovao sam im i da krenu prema vozilu, ako je u blizini. Takođe sam im rekao da, ukoliko ne uspostave kontakt sa surduličkom hitnom službom ili oni ne mogu da stignu iz nekog razloga, pozovu opet nas”, kaže on.

  Stojanović dodaje i da je u međuvremenu kontaktirao dvojicu vozača koji nisu bili u smjeni, za slučaj da moraju na teren.

  “Inače, mi po zakonu ne smijemo da napuštamo radno mjesto u Domu zdravlja Crna Trava jer u popodnevnim i noćnim satima radi samo jedan ljekar. Nezavisno od toga, da su me ponovo pozvali i da su rekli da surdulička služba nema u blizini vozilo, ja bih krenuo na teren. Pošto se nisu više javljali, potražio sam broj u našoj evidenciji sa kog je stigao poziv i bio je nedostupan. Veoma mi je žao što je došlo do ovakve situacije, ali namjere su mi bile najbolje”, ističe ovaj ljekar.

  Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-satnim radnim vremenom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,