Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija poziva mlade na vojnu obuku, nudi platu od 310 eura

Preuzmite sliku

Srbijansko ministarstvo obrane pozvalo je danas sve državljane u dobi od 19 do 30 godina da se prijave za dobrovoljnu šestomjesečnu službu s oružjem u Vojsci Srbije, a mogućnost prijave ponuđena je čak i posredstvom filijala srbijanske Pošte.

Poziv za prijavu otvoren je, kako se navodi, tokom cijele godine, a u pozivu je istaknuto da prijavljivanje za početak prosinačkog roka traje do kraja novembra.

Mjesečna plaća od oko 310 eura

Prijavu za dobrovoljce, uključujući i vojno stručno osposobljavanje za rezervne časnike, moguće je podnijeti u centrima Ministarstva obrane, nekadašnjim vojnim odjelima, na portalu sistema e-Uprave, ali i u svim filijalama Pošte Srbije.

Mladićima i djevojkama koji odluče dobrovoljno služiti vojni rok, osim sticanja vojnih vještina i upoznavanja sa savremenim naoružanjem i vojnom opremom, ponuđeni su i mjesečna plata od oko 310 eura (606 KM), nadoknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje te uobičajeni smještaj, ishrana, vojna odora i obuća.

Ministarstvo zainteresiranima nakon služenja šestomjesečnog vojnog roka nudi i mogućnost stupanja u profesionalnu vojnu službu u Vojsci Srbije, po ubrzanoj proceduri.

Moraju nadoknaditi troškove ako odustanu

Zainteresiranima je preporučeno da detaljnije informacije potraže u specijaliziranim odjelima i na službenoj internet stranici Ministarstva obrane.

U obavijesti na toj stranici navodi se da je, “u slučaju samovoljnog prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka s oružjem, vojnik dužan nadoknaditi stvarne troškove Ministarstvu odbrane, shodno potpisanom ugovoru”.

U općim uslovima za prijem u profesionalnu vojnu službu se, uz ispunjavanje zdravstvenih kriterija, među ostalim navodi i da kandidati ne mogu biti stariji od 30 godina te da je sigurnosnim provjerama utvrđeno da mogu biti primljeni u profesionalnu vojnu službu. Prethodni uslov je da su odslužili “vojni rok s oružjem”.

Ugovor se potpisuje “po pravilu na razdoblje od tri godine, a ovisno o potrebama službe, može se zaključiti i na kraće vrijeme, ali ne kraće od šest mjeseci”, stoji u obavijesti. (Hina)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje