Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Poplavljeno više od 600 objekata, voda se povlači

Preuzmite sliku

U opštinama u Srbiji u kojima je proglašena vanredna situacija poplavljeno je više od 600 objekata i evakuisano 312 ljudi, kaže načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu pri MUP-u Srbije Goran Nikolić.

On je za Tanjug rekao da je posljednja evakuacija bila juče prije podne, da se sada radi na ispumpavanju vode i sanaciji terena.

“Polako se smiruje situacija, vode se vraća u korita. Nadamo se da će ostati tako, bar su takve najave RHMZ”, naglasio je on i dodao da će ekipe ostati na terenu dok se sve ne sanira.

Na pitanje kakva je situacija u Sirči kod Kraljeva i da li je tačno da uginule stoke ima po ulicama, Nikolić kaže da su njihove ekipe na terenu, ali da od njih nisu dobili podatak da je situacija dramatična.

“U Sirči i okolini Kraljeva bilo je dosta problema, tamo je i dosta mostova odnijeto, ali za stoku nemamo podatke. Predstoji izlazak veterinarske komisije na teren, u svim poplavljenim mjestima radi se dezinfekcija objekata i ulica preko lokalnih štabova za vanredne situacije”, pojasnio je on.

Dodaje da sistem funkcioniše dobro, da štab non- stop zasjeda, da je na snazi i dalje vanredna situacija, jer je lakše organizovati sanaciju.

“Često nas pitaju zašto još traje vanredna situacija kada je prošla opasnost, ali mora da se sanira sve, da se ispumpa voda, a to je lakše kada je proglašena vanredna situacija”, pojasnio je on.

Većina ljudi koji su evakuisani već su se vratili u svoje domove i čiste objekte. Kako je reč o bujičnoj poplavi voda se nije zadržavala, već se brzo povukla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,