Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija polaže kamen-temeljac za autoput Beograd-Sarajevo, a šta je sa BiH?

Preuzmite sliku

Početak radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo u Srbiji bit će ozvaničen na događaju koji će se održati 29. avgusta.

Događaju će prisustvovati predsjednici trilaterale Turska-Srbija-BiH Tajip Erdogan, Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, “Puteva Srbije” i turske kompanije “Tasyapi” potpisan je u decembru prošle godine.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Srbija počinje da radi svoju dionicu Kuzmin – Sremska Rača u dužini od 17 kilometara.

Vrijednost komercijalnog ugovora sa firmom Tasyapi je ukupno 250 miliona eura i to: 220 miliona eura za izgradnju dionice od Kuzmina do Sremske Rače, od kojih je 100 miliona eura predviđeno za izgradnju novog mosta preko Save, a 120 miliona za izgradnju dionice autoputa, i pet miliona eura za projektno-tehničku dokumentaciju na tom projektu.

Takođe, 25 miliona eura je namijenjeno za projektno-tehničku dokumentaciju za dionicu Požega – Užice – Kotroman, drugi krak auto-puta prema Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini preduzeće Autoputevi Republike Srpske potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa “Tasyapi-jem”, a što je prvi korak na projektu autoputa.

Kompanija Tasyapi bi trebala raditi dvije dionice autoputa kroz RS – ulaz u Rači, pored Bijeljine do granice Distrikta Brčko i južni krak koji ide od Istočnog Sarajeva do Višegrada i Vardišta.

Od zvaničnika RS moglo se čuti da su ozbiljno pristupili projektu i da rade na planskoj dokumentaciji. Kada je riječ o dijelu autoputa kroz Federaciju BiH u javnosti nije bilo puno informacija.

No, izgradnja autoputa u Bosni i Hercegovini još ima nepoznanica, uključujući i finansiranje, a najveća je riješena političkim dogovorom da autoput ide preko Bijeljine, a o čemu je postojao prijepor među entitetima. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje