Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Počinje izrada respiratora, prvi primjerci do kraja narednog mjeseca

Preuzmite sliku

Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje, a prvih pet bit će gotovo u rekordnom roku, do 30. aprila, izjavio je Marko Panić iz firme “Smart research” iz Instituta Mihajlo Pupin.

“U okviru poziva Fonda za inovacionu delatnost dobili smo projekat da razvijamo respiratore u skladu sa uslovima u Srbiji. Dobili smo rok koji je stvarno težak, od 30 dana, ali mislimo da je to izvodljivo”, rekao je Panić za Prvu TV.

On je objasnio da je cilj da se u zadatom roku razvije prvih pet funkcionalnih uređaja, koji će kasnije biti testirani i lako adaptirani za serijsku proizvodnju, prenosi Srna.

Vladimir Nešić ispred Instituta “Mihajlo Pupin” rekao je da je projekcija da će biti moguće da se proizvede od 10 do 100 respiratora dnevno.

“Već smo stupili u kontakt sa firmama koje tvrde kako mogu da proizvedu 60 mehaničkih dijelova respiratora dnevno, koji su najveći problem ovdje”, rekao je Nešić.

On je pozvao sve koji se bave proizvodnjom ili nabavkom elektromagnetnih ventila, ili membranskih pneumatskih pumpi, da se jave Fondu da pomognu.

Nešić je napomenuo kako nije isključeno da će se angažovati namjenska i auto-industrija s ciljem masovne proizvodnje respiratora i da će testiranje morati da bude ubrzano. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,