Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Otišli u Grčku kombijem na odmor, ne mogu se vratiti zbog prekoračenja broja putnika u kombiju

Preuzmite sliku

Desetine putnika koji su u Grčku otišli kombi prevozom turističke agencije “Gea tours” ne mogu da se vrate u Srbiju s tom agencijom, jer su na grčkoj granici agenciji naplatili kazne zbog prekoračenja dozvoljenog broja putnika.

Iz “Gea tours” navode da je to tačno, ali da za pravilo o broju putnika nisu znali, kao i da nemaju izbora osim da otkažu putnicima povratak. Redakciji Nova.rs javila se zabrinuta čitateljka koja je ostavljena na cjedilu u Grčkoj. D. J. je otišla na šest dana u Grčku sa sestrom i trogodišnjim djetetom, a putovali su kombijem agencije Gea tours.

Onda su im iz agencije rekli da neće moći da se vrate kombijem, jer su platili velike kazne Grcima zbog prekoračenja dozvoljenog broja putnika u kombiju.

“Zvale smo druge prevoznike i rekli su nam da mogu samo da vraćaju putnike koji su pošli sa njima. Svakako ćemo se snaći, ali da li treba da maltretiram dodatno trogodišnje dete? Deset puta sam pitala da li imaju sigurne polaske i povratke i rekli su mi da imaju. Dakle, nismo krenuli na slijepo”, rekla je D.J.

Zoran Balović, direktor „Gea toursa“,potvrdio je da je tačno da su putnicima javili da neće moći da se vrate pomoću njihove agencije, jer su Grci naprasno počeli da naplaćuju kazne za broj putnika. Naime, direktor tvrdi da su kombiji bez problema prolazili više puta, ali onda su putnici doživjeli veliku neprijatnost jer je u kombiju bilo dva putnika više od dozvoljenog broja. U Gea tours nisu znali da postoji pravilo da kombi može da bude samo 50 posto popunjen, jer su ranije prolazili bez problema. Mislili su da važi isto pravilo kao za autobuse – 80 posto popunjenosti.

“Putnike su malteretirali, vozili u policiju. Uzimali su im otiske. Držali su ih preko 13 sati. Morao sam da angažujem advokata da oslobodi ljude, platio sam ga 900 evra”, naveo je Balović. Kaže da je svijesan da ga čeka 32 putnika u Grčkoj, ali da mu je jako teško da nađe dovoljan broj vozila i vakcinisanih vozača kako bi ih vratio.

“Radimo ovaj posao već 20 godina, nigdje nemamo problem osim na grčkim granicama. Kombije ne žele, hoće da se svi voze autobusima. Obraćali smo se YUTI, obraćali smo se konzulatu, ali kažu da je to duga i skupa procedura jer moraju da se angažuju grčki advokati”, rekao je Baović.

Dok na graničnom prelazu Grčke sa Bugarskom može da se prođe ako je kombi 50 posto popunjen, na makedonskoj je to od nedavno gotovo nemoguće, kaže Balović. On tvrdi da Grci namjerno traže „dlaku u jajetu“ kako bi im pisali kazne i zadržavali ih. Ističe da je njegova firma u teškoj finansijskoj situaciji, kao i da ne vidi da će se problem sa grčkom granicom uskoro riješiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,