Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Oko 60 odsto aranžmana kineskih turista otkazano

Preuzmite sliku

Oko 60 grupnih aranžmana kineskih turista u februaru i martu je otkazano, ukupna šteta se tek procenjuje, a država sprema krizni plan od četiri tačke kako bi se nadoknadio novac zbog nedolaska kineskih turista, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, javlja Anadolu Agency (AA).

Ljajić je ocjenio da je dobro što “još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila kada u Srbiju dolazi najveći broj turista iz Kine”.

Ministar je za Radio-televiziju Srbije izjavio da će konačna šteta moći da se procjeni kada kriza prođe, a da za sada evropska turistička komisija procjenjuje da turista iz Kine u Evropi biti od sedam do 25 odsto manje.

“Veliki je raspon, jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za od milion do 3,7 miliona turista. Avio-kompanije dosta trpe, procjenjuje se da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara”, kazao je.

On je najavio i da država priprema krizni plan mjera aktivnosti kako bi se nadoknadio novac zbog nedolaska kineskih turista.

“Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, prošle godine su to bili rusko i njemačko trižište. Zatim jače kampanje za region. Moramo se okrenuti nekim novim tržištima odakle nije bilo turista i četvrto je da računamo na rast broja domaćih turista, zato je važna akcija sa vaučerima”, naveo je.

Ljajić je kazao i da Srbija neće uvoditi mjere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja je zabranila ulazak kineskih turista.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,