Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija odbila molbu BiH za izručenje Darka Eleza

Preuzmite sliku

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu odbilo je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza jer je utvrđeno da za to nisu ispunjene sve pretpostavke.

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, Posebno odjeljenje za organizovani kriminal je 12. januara donijelo rješenje, kojim se u stavu prvom utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D. nadležnim pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi sprovođenja istrage pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine, a koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopštenju, rješenje je donijeto zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 KZ Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom teško ubistvo iz člana 125 KZ Republike Srpske, krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364 KZ Republike Srpske, krivično djelo pokušaja iznude iz člana 232 stav 4, u vezi sa članom 22 KZ Republike Srpske, krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250 KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom iznude iz člana 232 stav 4, u vezi člana 22 KZ Republike Srpske, kao i krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 150 KZ Republike Srpske.

Takođe, u stavu drugom navedenog rješenja utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje E.D. pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, radi vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela organizovani kriminal iz člana 250 stav 2 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim djelom organizovani kriminal iz člana 383a stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim djelom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske i krivičnog djela ubistva iz člana 148 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog djela dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 348 u vezi sa kaznenim djelom teško ubistvo iz člana 149 Kaznenog zakona Republike Srpske, kaznenog djela pranje novca iz člana 209 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, krivičnim djelom zločinačka orgnizacija iz člana 342 stav 2 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, u vezi sa kaznenim djelom razbojništva iz člana 289 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i kaznenim djelom zločinačka organizacija iz člana 383a Kaznenog zakona Republike Srpske, u vezi sa kaznenim djelom razbojništva iz člana 233 stav 2 Kaznenog zakona Republike Srpske, pa se odbija izručenje na osnovu molbe za izručenje BiH, koja je dopunjena dana 23. decembra prošle godine.

Viši sud: Za neka djela nije moguće izručenje jer su izvršena prije ugovora o izručenju

Iz Višeg suda su istakli da je u stavu drugom rješenja utvrđeno da nisu ispunjenje pretpostavke za izručenje, iz razloga što je E.D. krivična djela, koja mu se optužnicom stavljaju na teret, izvršio u periodu od 2005. do 2009. godine, odnosno u vrijeme prije zaključenja ugovora o izručenju između Srbije i BiH. Navedeni ugovor zaključen je 05. septembra 2013. godine, a potvrđen 26. novembra 2014.

U stavu prvom je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje jer se, između ostalog, E.D. stavlja na teret da je djela izvršio 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, odnosno po zaključenju Ugovora, kao i uslijed ispunjenosti ostalih uslova propisanih predmetnim Ugovorom i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, a preko ovog suda, zaključuje se u saopštenju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,