Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Od danas ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 18 časova

Preuzmite sliku

Radno vrijeme restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima skraćeno je od danas do 18 časova, a u okviru mjera koje je Vlada Srbije donela u sprječavanju širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ulice Beograda večeras izgledaju praznjikavo, kao što je bio slučaj u martu i aprilu kada je na snazi bio policijski čas.

Obavezno je i bezuslovno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se mogu izbjeći međuljudski kontakti.

Danas, 24. novembra, na snagu je stupila i zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum četiri kvadratna metra po osobi).

Među mjerama je i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila, kao i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Ove mjere su predviđene na period od deset dana, kada će iznova biti razmotrene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Prethodno je Vlada Srbije donijela odluku da se rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, prodavnica i zapravo svih objekata, osim pumpi na kojima je omogućeno samo sipanje goriva, apoteka, dostave hrane i privrednika koji rade u trećoj smjeni skrati do 21 čas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,