Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Obje doze vakcine primilo gotovo pola miliona ljudi

Preuzmite sliku

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.375.872 vakcinacije protiv virusa korona, a obje doze vakcine primilo je 497.729 građana.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, poslije Velike Britanije, a prema procentu građana koji su primili obje doze vakcine prva je u Evropi.

Poslije Srbije su Malta i Rumunija, prenosi RTS.

U svijetu je Srbija na petom mjestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, poslije Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svijetu, Srbija je četvrta, poslIJe Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sejšela.

Srbija je ubjedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slijede Rumunija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

U Srbiji je, prema posljednjem preseku, od posljedica covida 19 preminulo još 15 osoba.

Od 15.074 testiranih osobe, 3.588 je bilo pozitivno na prisustvo virusa korona.

Najviše novih slučajeva je u najvećim gradovima. Više od trećine je iz Beograda 1.229. Slijede Novi Sad sa 215 novih slučajeva, Niš 186, Vranje 118, Kragujevac 117.

U bolnicama se nalaze 3.832 pacijenta, od kojih se na respiratoru nalaze 153 osobe.

Nova sjednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 8.00 časova.

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš poručio je da bi ljudi trebalo da se spreme – jer će na sjednici mjere sigurno biti pooštrene.

Direktor Instituta “Batut” Verica Jovanović rekla je da broj pozitivnih na virus korona skače u kontinuitetu i dovodi do toga da “cijelo društvo treba da preispita svoje ponašanje”.

Predsjednik Kine Xi Jinping će, prema dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslati još 500.000 doza vakcina kompanije “Sinofarm”.

Vakcine bi u Srbiju trebalo da stignu 5. marta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,