Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Napuštene i opustošene kuće na mjestu planiranog rudnika litijuma

Preuzmite sliku

U srbijanskom selu Gornje Nedeljice u opštini Loznica, mjestu u kojem kompanija Rio Tinto namjerava da otvori rudnik litijuma i jalovište, duž seoskog puta ka groblju, nalaze se napuštene i u nekim slučajevima potpuno opustošene kuće koje su mještani prodali toj australijskoj kompaniji.

Uzrok tog demoliranja kuća nije vandalizam ili pljačka, jer je Rio Tinto dozvolio onima koji su prodali kuće da sa njih skinu sve što žele pošto kompaniju ne interesuju objekti već samo zemlja na kojoj se nalaze i u kojoj se, prema procjenama stručnjaka, nalaze značajne rezerve rude jadarita iz koje se dobija litijum.

Zbog toga mnoge kuće nemaju krovove ni stolariju, pa ih od kuća koje se mogu vidjeti na ratištima razlikuje samo to što nema tragova paljevine i gelera.

Ispred svake kuće koju je kupio Rio Tinto stoji jasno upozorenje da je riječ o privatnom posjedu na koji je zabranjen pristup, uz napomenu da se treba čuvati urušavanja.

  • Jedine netaknute građevine u tom dijelu sela su crkva i zvonik na lokalnom groblju koje je poseban kamen spoticanja u planovima za izgradnju rudnika koji je uznemirio čitavu Srbiju, jer bi nastavkom radova i ono u potpunosti nestalo.

    Zbog svega, taj ogoljeni i napušteni kraj bez ljudi, posebno kada je vreme tmurno, djeluje veoma sumorno. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,