Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Nakon aplauza za medicinare, zvuk pištaljki i šerpi ‘protiv diktature’

Preuzmite sliku

U Beogradu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji se u 20h, kao i prethodnih večeri, sa prozora i balkona mogao čuti aplauz za medicinske radnike koji se bore sa epidemojom koronavirusa.

Pet minuta kasnije se jedan broj sugrađana priključio se akciji “Digni glas: Bukom protiv diktature” na koju je pozvala inicijativa Ne davimo Beograd.

Tako su se, nakon aplauza za medicinske radnike, sa brojnih balkona i prozora mogli čuti zvižduci, pištaljke, trube, lupanje o šerpe…

Inicijativa Ne davimo Beograd prethodno je pozvala građane da se priključe akciji “Digni glas: Bukom protiv diktature”.

Inicijativa je pozvala građane da naprave buku puštajući muziku, duvajući u pištaljke ili trube, udarajući u šerpe ili na bilo koji drugi način i tako poruče da će se boriti za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju.

“U nedjelju 26. aprila u Srbiji je trebalo da budu održani izbori čiji rezultat se unaprijed znao. Prijetnjama, pritiscima i nasiljem prema neistomišljenicima, skoro potpunom kontrolom i zloupotrebom medija, partijskim preuzimanjem pravosuđa, kao i ucjenama i ekonomskim ugnjetavanjem velikog broja građana, režim je Srbiju doveo korak do diktature”, navela je Inicijativa u saopštenju uz ocjenu da su “vanredno stanje i globalna kriza COVID 19, učinili stvari očiglednim”.

Dok su se medicinski radnici borili sa zarazom, a radnici održavali život gradova radeći pod rizikom, vladajuća stranka je, po ocjeni Inicijative Ne davimo Beograd, “nastavila predizbornu kampanju ne osvrćući se na moguće posljedice, a tretirajući opasnost od pandemije kao borbu za rejting u kojoj po svaku cijenu treba da ispadnu spasioci”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,