Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija na pragu epidemije morbila, zaušnjaka i rubeole

Preuzmite sliku

Ljekarsko društvo Srbije upozorilo je da se ova zemlja nalazi na pragu epidemije morbila, zaušnjaka i rubeole zbog drastičnog pada primjene MMR vakcine proteklih godina.

U apelu izvršnog odbora Srpskog ljekarskog društva upozorava se da su ovo visoko zarazne i veoma ozbiljne virusne infekcije od kojih, osim vakcinacije, nema drugog načina zaštite.

“Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija”, navodi se u saopštenju izvršnog odbora Srpskog ljekarskog društva.

U saopštenju se ističe da ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno djecu.

Srpsko ljekarsko društvo upozorava da virus mumpsa (zaušci) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dječaka u pubertetu izaziva i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Ljekari ističu da je uzrok odustajanja od primjene MMR vakcine neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamjernih informacija kojima su izloženi roditelji.

“Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi adekvatnu odgovornost srazmerno težini nedela”, navode iz Srpskog ljekarskog društva.

Srpski ljekari istakli su da MMR vakcina, osim efikasne zaštite od ovih infekcija, nema nikakve povezanosti sa autizmom, te da su te činjenice egzaktno i nesporno naučno dokazane.

“Molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine”, navode iz Srpskog ljekarskog društva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje