Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija: Grom mu spalio cijelu kuću i kredenac s novcem

Od udara groma Blagomiru Lukoviću iz sela Gleđica kod Ivanjice u Srbiji, u srijedu popodne, izgorjela porodična kuća površine oko 50 metara kvadratnih. Objekat, prepun namještaja, garderobe, razne dokumentacije i poveće svote novca planuo je odmah nakon udara groma, a zbog drvenog materijala od koga je građen nije bilo načina da se spasi, piše Blic.

Plamen se pojavio na krovu pa se ubrzo proširio i na ostatak konstrukcije do samog podruma.

“To se desilo oko 12.30 sati . Zagrmjelo je negde tamo prema Belim Vodama, a ja sam bio malo iznad kuće, pošao kod zeta koji je udaljen stotinjak metara od nas. Kad je sijevnulo, video sam vatru duž električnih vodova i istog momenta je nestalo struje, sklopke su izbacile osigurače. Nije zagrmjelo jako, kako to inače bude kad je udar groma blizu. Zovu moji i kažu potrči izgori nam zgrada. Brzo sam stigao nazad i vidim kako sa vrha krova kulja dim. Pokušao sam da otvorim vrata da bih spasio bilo šta što se unutra nalazilo, međutim od silnog dima to nije bilo izvodljivo”, kaže Blagomir.

U jednoj od četiri spavaće sobe, koliko je objekat imao, prema Lukovićevom svjedočenju, u kredencu se nalazila stara i novija dokumentacija, ugovori još iz vremena njegovog djede i oca, ali i 15.000 eura i oko 50.000 dinara (sve ukupno oko 31.000 KM). Sve je nestalo u vatri.

Porodica Luković, čija kuća nije bila osigurana, štetu će prijaviti i nadležnima u opštini Ivanjica, na osnovu zapisnika vatrogasaca i inspekcije.

“Šteta će se nekako nadoknaditi, sreća je što u kući tada nije bilo nikoga, inače bi bila katastrofa”, kaže Blagomir.

U domaćinstvu Lukovića sa Blagomirom živi njegova žena, sin sa svojom suprugom i troje djece i snahina majka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,