Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija: Djevojčica prijavila uglednog niškog ljekara za silovanje, a sada on nju tuži

Kako tvrdi, zbog straha, jer joj je navodno pretio ubistvom, nije smjela nikome da kaže sve do aprila 2016. godine kada se telefonom povjerila majci koja radi u inostranstvu i koja je Nišliju prijavila policiji

Nišlija N.B. (30) pravosnažno je oslobođen optužbe da je novembra 2015. godine u napuštenom objektu u blizini aleksinačke autobuske stanice silovao tada četrnaestogodišnju djevojčicu iz ovog grada.

Djevojčica je tvrdila da se sa tada dvadesetpetogodišnjim N.B. koga je upoznala preko Facebooka našla kod autobuske stanice, te da je on odvukao u napuštenu zgradu gdje je prinudio na seksualni odnos i tom prilikom joj oduzeo nevinost, piše Telegraf.rs.

Nakon toga, kako je navela navodna žrtva, odveo je do autobuske stanice i taksijem je poslao u školu. Zbog straha, jer joj je navodno prijetio ubistvom, nije smjela nikome da kaže sve do aprila 2016. godine kada se telefonom povjerila majci koja radi u inostranstvu i koja je Nišliju prijavila policiji.

N.B. se pred sudom branio ističući da je tačno da je dva puta dolazio u Aleksinac da bi se sa njom video, ali da je shvatio da mu ne odgovara te da nije želeo da je dalje viđa. Negirao je da je sa djevojčicom imao seksualni odnos i isticao da nije znao ni da je maloljetna sve dok ga nije prijavila policiji.

Mada je medicinskim pregledom ustanovljeno da je djevojčica imala seksualne odnose, nisu pronađeni dokazi da je silovana, što bi, kako su naveli vještaci, teško bilo i moguće s obzirom da je događaj prijavljen poslije šest mjeseci.

U prilog stava da silovanja nije bilo sud je naveo da je navodna žrtva navela da je N.B. odvukao do napuštene zgrade kroz park, koji je u vrijeme kada se to desilo, bio pun ljudi. Takođe, maloljetnica je tvrdila da je u zgradi bilo ljudi, koji bi sigurno čuli njenu vrisku jer se navodno silovanje odvijalo u susednoj prostoriji. Sud je smatrao da je bilo nemoguće, kako je maloljetnica tvrdila, da joj je silovatelj sve vrijeme držao ruku na ustima, a seksualni odnos je, kako je navela, trajao 25 minuta.

Nije se održala ni njena tvrdnja da je šutila šest mjeseci jer joj je N.B. zaprijetio da će je ubiti ukoliko nekom ispriča šta joj se desilo, jer je ona o navodnom silovanju pričala dvojici svojih momaka koji su to posvjedočili na sudu.

Krunski dokaz odbrane koji je sud prihvatio je listing telefonskih razgovora, koji je pokazao da je djevojčica nekoliko puta poslije navodnog silovanja, pozivala N.B. Ona je to pokušala da prikrije jer je sudu najprije uskratila informaciju o svom broju telefona, a otkrila ga je tek kada su joj predočene posljedice skrivanja dokaza.

Saša Knežević, branilac optuženog pozdravio je ovu odluku suda ukazujući da je ovaj slučaj ilustracija pojave koja je uzela maha, i koju bi trebalo adekvatno procesuirati kako bi joj se stalo na kraj.

Branilac N.B. kaže da će reagovati zbog onog što je njegov klijent pretrpio.

– Ima mnogo lažnih prijavljivanja silovanja, obično se radi o svađama sa momcima ili partnerima koje rezultiraju neosnovanim krivičnim prijavama. Kako bi se to suzbilo, tužilaštvo bi trebalo da po službenoj dužnosti reaguje zbog lažnog prijavljivanja. U ovom konkretnom slučaju, mi ćemo podnijeti krivične prijave i protiv majke i protiv navodne žrtve kao i tužbu za nadoknadu štete. Moj klijent je ljekar, i ovo što mu se desilo okaljalo ga je za cio život. Tri i po godine, koliko je trajao sudski postupak, trpio je podsmijevanje, narušen mu je ugled, ostavila ga je djevojka sve zbog lažne prijave za silovanje – objašnjava Knežević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,