Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Četiri države povukle priznanje Kosova

Preuzmite sliku

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost da je predsjedniku Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i da je Savjet ovlastio Vučića da javnost obavijesti o kojim je zemljama riječ.

Selaković je rekao da će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih posolva „nastaviti žestoko da se bore“ i da rade na povlačenju priznanja Kosova.

„Izloženi smo pritiscima da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta, rušenje međunarodnog javnog prava, pravnog poretka i to na svoju štetu. Vlada SAD-a je kroz saopštenje State Departmenta, koje je izdato povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma, jasno stavila do znanja da SAD smatraju važećim sporazum i da su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju. Predajom zahtjeva za prijem Kosova u članstvo u Savjet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje sporazum, datu riječ, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma“, rekao je Selaković.

Kako kaže, na taj način Priština je pokazala da nema namjeru da do rješenja dolazi putem dijaloga, već se odlučila na unilateralni pristup.

“Radom naših službi bezbjednosti došli smo do informacije da najmanje dvije velike države rade na pružanju podrške Prištini na novim priznanjima i onemogućavanju kampanje povlačenja priznanja”, rekao je ministar spoljnih poslova. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,