Srijeda, 20. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srbija bijesna: Pokušaj Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu je tragikomičan

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi.

– Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi “Dubai Expo” 2020. godine planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog naučnika i inovatora – navodi se u saopštenju.

Hrvatska će se na izložbi “Expo 2020.” u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji historijsko jedino tačan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika.

Nikola Tesla pripada svijetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti – navedeno je u saopštenju srbijanskog ministarstva kulture, prenosi Hina.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog naučnika i inovatora koji je najveći dio života proveo u SAD-u gdje je i ostvario sve svoje izume. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,