Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: 82 osobe prijavile neželjene reakcije nakon vakcinacije

Preuzmite sliku

U Srbiji su, zaključno sa ponedeljkom, kod 82 osobe prijavljene neželjene reakcije na neku od tri vakcine protiv korona virusa dostupne u zemlji, izjavio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Od 82 reakcije, njih 58 prijavili su zdravstveni radnici, 15 farmaceutske kompanije, devet građani, a nijedna od njih nije zahtevala hospitalizaciju. Prema njegovim riječima, 40 reakcija se odnosilo na Pfizer vakcinu, 40 na kinesku Sinopharm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnik V vakcinu, a za jednu nije definisano na koju se vakcinu odnosila.

Dvije reakcije zahtijevale terapiju

Zelić je rekao i da je riječ o bolovima u mišićima i zglobovima, povišenoj temperaturi, glavobolji, mučnini, te da su sve reakcije prolazile za nekoliko dana, a bio je i jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, kao i dvije alergijske reakcije koje su zahtijevale terapiju, ali ne i bolničko liječenje.

“Teških nuspojava nije bilo i to nas uverava da su vakcine zaista onakve kakve treba da budu, da je odnos koristi i rizika neuporedivo veći na stranu koristi”, ocijenio je Zelić.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro biti podnijet zahtjev za vakcinu AstraZeneca u Srbiji. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,